Tortica za dan reformacije

Iz babičinih časov




Zdaj smo par dni doma, obhajamo kar dva praznika - dan reformacije in vse svete. Dnevi so kratki, teme je preveč. Zunaj je mrzlo, deževno pa smo bolj na toplem. Okoli mize je polno jedcev. Časa je preveč. Tako nastane tortica.




Recept je sposojen, a ni čisto copy-paste. Zmeraj malo priredim. Nihče se ne pritožuje.


Nekdo je imel svoje prstke vmes ...




Po veselem mlaskanju treh odraslih in enega predšolskega




In še recept za vse, ki se vam je zahotelo te pregrehe.

Piškotna podlaga
  • 250 g poljubnih piškotov (suhih keksov)
  • 2 čajni žlički kakava v prahu
  • 50 g stopljenega masla
  • curek mleka, kakršnegakoli želite
Piškote zdrobimo (jaz kar s paličnim, lahko pa tudi z multipraktikom ...) na prafaktorje, dodamo kakav, stopljeno maslo in curek mleka. Z mešanico prekrijemo dno tortnega modela (moj je 24-centimetrski). V ogreti pečici (180 stopinj Celzija) pečemo približno 10 minut. Potem damo ven, malo ohladimo, temperaturo pečice zmanjšamo na 150 stopinj.

Mešanica za testo - nadev, kdo bi vedel

  • 400 g kisle smetane 
  • 250 g mascarponeja
  • 2 veliki zreli banani
  • malo sladkorja
Gladko zmešamo smetano in mascarpone. Dodamo pretlačene banane in sladkor. Nežno zmešamo, da dobimo gladko maso. Zlijemo na piškotno podlago v tortni model. in pečemo na 150 stopinj približno 35 minut. Ko damo ven iz pečice, pustimo, da se v pekaču ohladi do res hladnega.

Preliv in okras

  • 100 g jedilne čokolade
  • 1 banana
Nad paro stopimo čokolado, jaz ji dodam le malo vode (nekaj žličk). Nato jo polijemo po torti in okrasimo z banano, narezano na kolutke.

Tortica je najboljša, če na jedce počaka čez noč v hladilniku.

Naj vam uspe za prste polizat!



Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave