Arašidova torta
S tokratno izbiro okusov sem presenetila samo sebe. Načeloma imam rada
arašide, nisem pa oboževalka arašidovega masla in čeprav še zmeraj prisegam na
neprekosljivo tortno kombinacijo čokolade in malin (takoj za tem pa čokolade in
pomaranč/kokosa/… - vidite, kam pes taco moli?), me je potegnilo v preizkušanje
zame novih tortnih okusov. Že lep čas me je vabil vonj po arašidih. Občasno sem
take nesoljene vrgla v kakšno zelenjavno omako k testeninam, tokrat pa kar v
rojstnodnevno torto.
Rada ustvarjam v kuhinji (na sladki polovici pulta), nerada pa
kompliciram po nepotrebnem. Izgled za tokratno sladkarijo sem si ustvarila v
svoji glavi, na lov za recepti pa sem se podala na splet. Ogromno receptov v
vseh jezikih, ki vsebujejo želatino, in/ali jajca ter (vsaj zame) nepotrebnega
pretiravanja v to ali ono smer, tako sem potegnila iz vsega skupaj sledeče
zaključke in poustvarila takle recept.
Namesto biskvita naredimo kar piškotno podlago. Želatini se izognemo z
uporabo sirčka mascarpone, ne delamo dveh krem, pač pa stvar popestrimo z
dobrim starim čokoladnim prelivom.
Torta za začetnike!
Sestavine za piškotno podlago
- 300 g krhkih piškotov
- 50 g masla
- dve žlici kakava
Sestavine za arašidovo kremo
- 500 g sirčka mascarpone
- 2 dl sladke smetane
- žlica sladkorja v prahu
- 5 žlic (ali po okusu več) arašidovega masla
Sestavine za dva čokoladna preliva
- 200 g čokolade
- 200 g masla ali prav toliko tekoče sladke smetane
- 200 g na drobno nasekljanih nesoljenih arašidov
Postopek
Najprej naredimo piškotno podlago. V multipraktiku zmešamo piškote,
dodamo kakav in stopljeno maslo. Piškotni drobljenec s prsti pritisnemo v
tortni model (premer 24 cm) in damo peči na 180 ֯C za 10 minut.
Medtem naredimo prvi čokoladni
preliv – torej 100 g čokolade in 100 g masla ali sladke smetane stopimo nad
paro.
Ohlajeno pečeno piškotno podlago
posujemo s 100 g na drobno nasekljanih arašidov in prelijemo s čokoladnim
prelivom. Postavimo v hladilnik, da se čokolada na vrhu strdi.
Lotimo se priprave sila enostavne
arašidove kreme. Stepeni sladki smetani vmešamo mascarpone in žlico sladkorja v
prahu (sladkor lahko tudi izpustite ali pojačate – odvisno od okusa). Na koncu
z metlicami vmešamo še 4–5 žlic arašidovega masla. Za blažji okus uporabite
kakšnega iz nabora bio domačih izdelkov, ameriški imajo močnejši okus (le
zakaj?) – po želji.
Kremo nežno razmažemo na do zdaj že
strjen čokoladni preliv in vse skupaj potisnite v zamrzovalnik na temeljito
hlajenje.
Po kakšnih dveh urah hlajenja sledi še najslajši del. Pripravimo še en
čokoladni preliv, ga prelijemo po torti in posujemo z mletimi arašidi. Dodamo
še kakšne sladke okraske in čakamo na sladkosnede goste.
Dober tek!
Oh, tole se sliši predobro! Čisto po mojem okusu. Lahko delim na FB?
OdgovoriIzbriši