Mince pies
Takole.
Ko so žepki pečeni, jih ohladimo na mrežici, nato
posujemo z mletim sladkorjem.
Naj vam teknejo ... pa srečno v novem letu!
Zadnji dan starega leta je in kot sem obljubila – pred vami
so angleški božični žepki. Glede na
čas pa jih lahko imenujem angleški novoletni
žepki, čeprav mi je najbolj všeč kar izvirno ime te dobrote mince pies.
Prvič sem jih spekla lani, čeprav sem se že pred leti
navdušila nad Dorinimi, ki je prinesla iz Anglije. Lani pa – kot sem že
napisala – sem naletela na recept v tisti Božični knjigi, ki sem ga po svoje
priredila in zdaj je tu.
Mince pies – angleški
božični žepki
Nadev
·
100
g rozin
·
35
g drobno nasekljanih praženih lešnikov
·
½ naribanega jabolka
·
100
g temnega sladkorja
·
50
g sesekljane mešanice oranžata in citronata
·
naribana lupina ekološke pomaranče
·
naribana lupina ekološke limone
·
zvrhana čajna žlička mešanice začimb (cimet,
piment, klinčki, muškatni orešček, ingver)
·
50 ml ruma
Testo
·
450
g moke
·
250
g na koščke narezanega mrzlega masla
·
2 ščepa soli
·
2 velika rumenjaka
·
2–4 žlice vroče vode
·
2 žlici mleka
·
1 žlica drobno zmletega sladkorja
Sestavine za nadev zmešamo v skledi ali steklenem kozarcu in
jih za najmanj en dan shranimo v hladilnik. Nadev lahko naredimo tudi teden
prej. (Meni ne uspe.)
Za testo v skledi zmešamo moko, maslo in sol, dodamo
rumenjaka in vodo ter ugnetemo testo. Vode lahko damo tudi več, toliko da
dobimo lepo testo.
Testo zvrnemo na pomokano površino in ga gladko zgnetemo. Za
vsaj 10 minut ga damo počivati v hladilnik.
Nato ga razvaljamo na pribl. 2 mm debelo in z modelčkom
izrežemo okoli 30 krogov. Meni se je tokrat izšlo za tri pekače, tj. točno 36 krogov
oz. žepkov.
Pekač za mafine namastimo in rahlo pomokamo, nato vanj
polagamo kroge. Vsako vdolbino napolnimo z žličko nadeva.
Iz preostanka testa izrežemo npr. zvezdice, smrečice …, s
katerimi pokrijemo nadev. Žepke premažemo z malo mleka in potresemo s
sladkorjem.
Na 190 ̊C jih pečemo 18–20 minut, da pozlatijo; v
ventilacijski pečici manj.
Naj vam teknejo ... pa srečno v novem letu!
Njam, kako diši iz zgornjega nadstropja.....
OdgovoriIzbrišiPrav simpaticni so teli zepki. Pa res, naj bo srecno to leto 2016 !!
OdgovoriIzbriši