Mince pies

Takole.
Zadnji dan starega leta je in kot sem obljubila – pred vami so angleški božični žepki. Glede na čas pa jih lahko imenujem angleški novoletni žepki, čeprav mi je najbolj všeč kar izvirno ime te dobrote mince pies.
Prvič sem jih spekla lani, čeprav sem se že pred leti navdušila nad Dorinimi, ki je prinesla iz Anglije. Lani pa – kot sem že napisala – sem naletela na recept v tisti Božični knjigi, ki sem ga po svoje priredila in zdaj je tu.

Mince pies – angleški božični žepki

Nadev
·        100 g rozin
·        35 g drobno nasekljanih praženih lešnikov
·        ½ naribanega jabolka
·        100 g temnega sladkorja
·        50 g sesekljane mešanice oranžata in citronata
·        naribana lupina ekološke pomaranče
·        naribana lupina ekološke limone
·        zvrhana čajna žlička mešanice začimb (cimet, piment, klinčki, muškatni orešček, ingver)
·        50 ml ruma

Testo
·        450 g moke
·        250 g na koščke narezanega mrzlega masla
·        2 ščepa soli
·        2 velika rumenjaka
·        2–4 žlice vroče vode
·        2 žlici mleka
·        1 žlica drobno zmletega sladkorja

Sestavine za nadev zmešamo v skledi ali steklenem kozarcu in jih za najmanj en dan shranimo v hladilnik. Nadev lahko naredimo tudi teden prej. (Meni ne uspe.)

Za testo v skledi zmešamo moko, maslo in sol, dodamo rumenjaka in vodo ter ugnetemo testo. Vode lahko damo tudi več, toliko da dobimo lepo testo.
Testo zvrnemo na pomokano površino in ga gladko zgnetemo. Za vsaj 10 minut ga damo počivati v hladilnik.
Nato ga razvaljamo na pribl. 2 mm debelo in z modelčkom izrežemo okoli 30 krogov. Meni se je tokrat izšlo za tri pekače, tj. točno 36 krogov oz. žepkov.
Pekač za mafine namastimo in rahlo pomokamo, nato vanj polagamo kroge. Vsako vdolbino napolnimo z žličko nadeva.
Iz preostanka testa izrežemo npr. zvezdice, smrečice …, s katerimi pokrijemo nadev. Žepke premažemo z malo mleka in potresemo s sladkorjem.
Na 190  ̊C jih pečemo 18–20 minut, da pozlatijo; v ventilacijski pečici manj.

Ko so žepki pečeni, jih ohladimo na mrežici, nato posujemo z mletim sladkorjem. 

Naj vam teknejo ... pa srečno v novem letu! 


     

 


Komentarji

  1. Njam, kako diši iz zgornjega nadstropja.....

    OdgovoriIzbriši
  2. Prav simpaticni so teli zepki. Pa res, naj bo srecno to leto 2016 !!

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave