Miklavževi piškoti

Se mi zdi, da za Miklavža še nikoli nisem pekla - piškotov. Skoraj vsako leto do sedaj krušne parkeljne, piškotov pa ne. Letos pa je vse obrnjeno na glavo, kar dokazuje tudi naša močno preuranjena okrašena smrekica, tako sem se v dveh dneh lotila peke kar pet vrst piškotov, kot bi bil božič, pravzaprav. Kaj pa naj - izven meja svoje občine ne smemo, zaželeno je, da se niti v mejah lastne ne gibljemo preveč, družabnost kot taka odpade ... nekako si je treba popestriti temne, predvsem pa precej enolične decembrske dneve.

Tako tokrat objavljam fotografijo svojih, po čokoladi in zimskih začimbah močno dišečih piškotkov, recepte pa bom zvrstila spodaj.

 


Začnimo z že znanim receptom za pomarančno-čokoladne piškotke. O njih sem že pisala, in sicer tukaj. Skozi leta ostajajo moji veliki favoriti in se jih doma ne nasitimo. :)

 

Ajdove dišavne piškotke sem prvič jedla pri moževih. Takoj so me osvojili s popolnim prepletom ajde, dišavnic in – ruma. Odlični so!

Sestavine

        - 80 g *moke 

        - 60 g ajdove moke

        - 90 g mletih orehov

        - 30 g kakava

        - 100 g masla

        - 50 g sladkorja (v prahu)

        - 1 jajce

        - noževa konica mletega cimeta, klinčkov

        - 2 veliki žlici ruma

        - ribezova marmelada

 

Priprava

Iz sestavin zamesimo mehko testo. Uporabimo lahko belo *moko (piškotki bodo bolj fini, to je treba priznati) ali polnozrnato (jaz sem kar pirino). Tudi sladkor si lahko za decembrske bakanalije omislite takšen z 0 kalorijami, po želji. Piškotke oblikujemo v manjše kroglice, ki jih sploščimo in polagamo na pekač (s peki papirjem). Pred pečenjem v vsakega naredimo luknjico z ročajem od kuhalnice.

Pečemo jih pribl. 10 minut na 180–190 stopinjah Celzija. Takoj ko so pečeni, vdolbinice  napolnimo z npr. ribezovo marmelado. Dober tek!

 

Pri koroških sosedih so sinka prevzele doma narejene kroglice Raffaello. Ko sva jih naredila prvič, se je krog ljubiteljev teh sladkih kroglic takoj razširil. Mene ne prepričajo iz preprostega razloga ... tako je – nimajo č-o-k-o-l-a-d-e. 

Sestavine

        - 200 g sladkorja v prahu 

        - 0,5 dl vode (po potrebi več)

        - 70 g masla

        - 200 g mleka v prahu

        - 100 g kokosove moke

        - jedrca mandeljnov, lešnikov

 

Priprava

Sladkor zavremo v vodi, ohlajenemu sirupu pa primešamo maslo. Dodamo še mleko v prahu in kokosovo moko. Če je zmes pretrda, ji po žličkah dodamo vodo. Maso nato načeloma ohladimo v hladilniku, pri meni niti ni bilo treba. Oblikujemo kroglice, v katere vstavimo pol mandeljna ali lešnika, in jih povaljamo v kokosovi moki.

Hranimo na hladnem, lahko tudi v zamrzovalniku. Dober tek!

 

Medenjaki so decembrska klasika. Iz mojega otroštva na primer neponovljiv okus Pionirjevih Medenih src iz Beograda, a tudi vsi ostali, ki se pošteno srečajo z začimbami za medenjake in medom, opravijo svoje delo prav korektno.

Sestavine

        - 350 g moke 

        - ½ sredstva za vzhajanje (vinski kamen)

        - 100 g na koščke narezanega masla

        - 175 g sladkorja

        - 1 jajce

        - 4 žlice medu

        - 2 žlički zmletega cimeta, 2 žlički zmletih klinčkov, 2 žlički zmletega ingverja ALI 2

           žlici že pripravljene mešanice začimb za medenjake

 

 Za beljakov led

        - 1 beljak, stepen s 150–200 g sladkorja v prahu

 

Priprava

Suhe sestavine stresemo v skledo, vmešamo maslo, da nastane drobljiva zmes. Primešamo sladkor. Dodamo jajce in med ter zmešamo v testo. Testo zvrnemo na pomokano delovno površino in čvrsto zgnetemo. Testo razdelimo na dva dela. Vsakega posebej razvaljamo na pribl. 2,5 mm debelo.

Z modelčki izrežemo poljubne oblike. Medenjake pečemo pribl. 10 minut na 180–190 stopinjah Celzija. Ko so pečeni in ohlajeni, jih lahko okrasimo z beljakovim ledom.

 

Odkritje letošnjega decembra pa so čokoladni hrustavčki. Smešno lahki za pripravo, a odlični. Naša družina jih je posvojila v enem dnevu. 

Sestavine

        - 300 g *čokolade  

        - 100 g suhih brusnic

        - 100 g *ameriških orehov pekanov

        - 30 g mandeljnov

        - pest zdrobljenih koruznih kosmičev

        - ščepec zmletega cimeta, klinčkov …

 

Priprava

*Čokolado počasi razpustimo v vodni kopeli. Za temne hrustavčke uporabimo temno čokolado, lahko pa tudi mlečno ali belo. Premešamo, da se razpustijo vsi koščki. Skodelico s čokolado dvignemo iz vode in primešamo suhe sestavine. *Orehe lahko uporabimo kar domače, jaz sem hotela poskusiti pekane.

Srednje velik pekač obložimo s peki papirjem in nanj zlijemo mešanico. Večji ko je pekač, tanjši bodo hrustavčki. Pekač postavimo v hladilnik ali pozimi kar na balkon, da se čokoladna dobrota strdi. Tik pred serviranjem jo zvrnemo na desko, odstranimo papir in z nožem razlomimo na poljubno velike koščke. Njam!




Komentarji

  1. Za taksen enodnevni podvig je potrebna najprej mocna motivacija, ogroooomno energije, casa in veliko srce. Cestitam ti, Spela.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ooj Spela, ti bi morala zaceti delati videe o peki piskotov, tort.. prekrasno izgleda! Thomas sprasuje, ce jih lahko narocimo:)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave