Popolna poroka čokolade in pomaranče


Če sodite med ljubitelje čokolade s pomarančo, morate (velelnik uporabljam pri polni zavesti) preizkusiti spodnji recept za (glej začetek povedi) – božanske piškotke.

Osnovni postopek gre takole:

·        170 g moke (mešanica polnozrnate in pirine)
·        30 g kakava
·        100 g kokosove maščobe
·        75 g sladkorja
·        75 g na koščke razrezane temnejše čokolade
·        mešanico začimb (cimet, klinčki, ingver, piment)
·        ½ pecilnega praška (vinski kamen)
·        1 jajce
·        in nastrgano lupino sveže biološke pomaranče

... zamešamo v srednje mokro in drobljivo testo.

Med dlanmi ga oblikujemo v kroglice in jih sploščimo v – recimo jim – diske.
Pečemo v pečici od 10 do 15 minut na okoli 190 °C.

Recepta se ni treba držati kot pijanec plota. Recimo moko damo, kakršno pač imamo. Jaz sem porabila 'ostanke'. Kokosovo maščobo mirne duše zamenjamo z maslom (glede margarine mi duša ni več tako mirna). Začimbe prilagodimo svojemu okusu. Najbrž bo tudi navaden pecilni prašek v redu, če nismo preveč petični. Edina stvar, ki se mi zdi nezamenljiva, je biološka pomaranča. Mene je s tako pravo iz relativno bližnjega nasada pomaranč dobesedno osrečila Polona. :)

Piškotki so nastali za relativno zdravo hrustanje v službi. Ne vem, če bodo do tja sploh prišli. Naslednjič bo treba sestavine podvojiti.

Komentarji

  1. Zgleda dobro :) Bom poskusila. Samo je pa res, da ne zaupam cisto bio pomarancam iz trgovine. Sploh, ker je treba uporabiti lupino.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave