Popolna poroka čokolade in pomaranče
Če sodite med ljubitelje čokolade
s pomarančo, morate (velelnik uporabljam pri polni zavesti) preizkusiti spodnji
recept za (glej začetek povedi) – božanske piškotke.
Osnovni postopek gre takole:
·
170
g moke (mešanica polnozrnate in pirine)
·
30
g kakava
·
100
g kokosove maščobe
·
75
g sladkorja
·
75
g na koščke razrezane temnejše čokolade
·
mešanico začimb (cimet, klinčki, ingver, piment)
·
½ pecilnega praška (vinski kamen)
·
1 jajce
·
in nastrgano lupino sveže biološke pomaranče
... zamešamo v srednje mokro in
drobljivo testo.
Med dlanmi ga oblikujemo v
kroglice in jih sploščimo v – recimo jim – diske.
Pečemo v pečici od 10 do 15 minut
na okoli 190 °C.
Recepta se ni treba držati kot
pijanec plota. Recimo moko damo, kakršno pač imamo. Jaz sem porabila 'ostanke'.
Kokosovo maščobo mirne duše zamenjamo z maslom (glede margarine mi duša ni več
tako mirna). Začimbe prilagodimo svojemu okusu. Najbrž bo tudi navaden pecilni
prašek v redu, če nismo preveč petični. Edina stvar, ki se mi zdi nezamenljiva,
je biološka pomaranča. Mene je s tako pravo iz relativno bližnjega nasada pomaranč
dobesedno osrečila Polona. :)
Piškotki so nastali za relativno
zdravo hrustanje v službi. Ne vem, če bodo do tja sploh prišli. Naslednjič bo
treba sestavine podvojiti.
Zgleda dobro :) Bom poskusila. Samo je pa res, da ne zaupam cisto bio pomarancam iz trgovine. Sploh, ker je treba uporabiti lupino.
OdgovoriIzbriši