Praženi mandeljni


Letošnje decembrsko obdarovanje je minilo precej v slogu naredi sam (česar pa ne moreš narediti sam, kupi pravočasno in v relativnem miru). Tako sem bližnje že osrečila z doma pripravljeno granolo.
Oko pa mi je med listanjem revij z lepimi fotografijami (ki jih je december poln) ujelo omembo praženih mandeljnov. Sama jim do sedaj nisem pripisovala kakšne posebne vrednosti, v spominu pa imam, da jih precej čisla moja mama.
Pa poskusimo, sem si rekla.

V spodnjem receptu za pražene mandeljne me najbolj navdušuje preprostost izvedbe, hkrati pa je zagotovljen zanesljiv uspeh, kar ni zanemarljivo.

Pripravo priporočam v družbi (tudi najmlajših), saj je atraktivna za oči in nos.

Potrebujemo:
- 200 g mandeljnov
- 1 dl vode
- 200 g sladkorja (da se tudi s 150)
- žlička cimeta

Postopek
V kozico nalijemo vodo, vanjo stresemo sladkor in cimet. Pristavimo na ogenj in mešamo, da sirup zavre in par minut vre. Nato vanj stresemo mandeljne (prej jih splaknemo) in ves čas mešamo. Na začetku bo mešanje enostavno, bolj ko pa se bo sirup spreminjal nazaj v sladkor, težje bo. Po približno 14 minutah mešanja na srednji jakosti ognja bo voda izhlapela in videti bo, kot da mandeljne mešamo v sladkornem pesku. Od zdaj naprej bo šlo hitro. Sladkor bo karameliziral in od našega okusa je odvisno, koliko časa bomo mandeljne pustili v njem. Lahko torej pustimo, da sladkor popolnoma karamelizira, lahko pa stvar prej ugasnemo, tako da ostane še nekaj (manjši delež) sladkorja v kristalih.
Sama sem naredila obe različici in mi je bolj všeč druga – sladkor deluje, kot bi bili mandeljni zamrznjeni. Letnemu času primerno.
Skratka – iz kozice vroče mandeljne stresemo na pladenj pokrit s papirjem za peko in jih z žlico enakomerno razporedimo po njem. Počakamo, da se popolnoma ohladijo, nato jih razdrobimo, če so se zaradi karamele sprijeli skupaj.

Ponudimo takoj ali pa jih zapremo v neprodušno posodo (kozarčke, vrečke).

Sladek dober tek!







Komentarji

Priljubljene objave