Praženi mandeljni
Letošnje
decembrsko obdarovanje je minilo precej v slogu naredi sam (česar pa ne moreš
narediti sam, kupi pravočasno in v relativnem miru). Tako sem bližnje že
osrečila z doma pripravljeno granolo.
Oko pa mi je
med listanjem revij z lepimi fotografijami (ki jih je december poln) ujelo
omembo praženih mandeljnov. Sama jim do sedaj nisem pripisovala kakšne posebne
vrednosti, v spominu pa imam, da jih precej čisla moja mama.
Pa poskusimo,
sem si rekla.
V spodnjem
receptu za pražene mandeljne me najbolj navdušuje preprostost izvedbe, hkrati
pa je zagotovljen zanesljiv uspeh, kar ni zanemarljivo.
Pripravo
priporočam v družbi (tudi najmlajših), saj je atraktivna za oči in nos.
Potrebujemo:
- 200 g
mandeljnov
- 1 dl vode
- 200 g
sladkorja (da se tudi s 150)
- žlička cimeta
Postopek
V kozico
nalijemo vodo, vanjo stresemo sladkor in cimet. Pristavimo na ogenj in mešamo,
da sirup zavre in par minut vre. Nato vanj stresemo mandeljne (prej jih
splaknemo) in ves čas mešamo. Na začetku bo mešanje enostavno, bolj ko pa se bo
sirup spreminjal nazaj v sladkor, težje bo. Po približno 14 minutah mešanja na
srednji jakosti ognja bo voda izhlapela in videti bo, kot da mandeljne mešamo v
sladkornem pesku. Od zdaj naprej bo šlo hitro. Sladkor bo karameliziral in od
našega okusa je odvisno, koliko časa bomo mandeljne pustili v njem. Lahko torej
pustimo, da sladkor popolnoma karamelizira, lahko pa stvar prej ugasnemo, tako
da ostane še nekaj (manjši delež) sladkorja v kristalih.
Sama sem
naredila obe različici in mi je bolj všeč druga – sladkor deluje, kot bi bili
mandeljni zamrznjeni. Letnemu času primerno.
Skratka – iz
kozice vroče mandeljne stresemo na pladenj pokrit s papirjem za peko in jih z
žlico enakomerno razporedimo po njem. Počakamo, da se popolnoma ohladijo, nato
jih razdrobimo, če so se zaradi karamele sprijeli skupaj.
Ponudimo takoj
ali pa jih zapremo v neprodušno posodo (kozarčke, vrečke).
Sladek dober
tek!
Komentarji
Objavite komentar