Novoletna granola


Odlična nasitna malica za tiste, ki se težko upremo sladkemu z različnimi odtenki kakava, primerna pa tudi za decembrsko darilo, ki ga lahko izdelamo sami.
Objavljam preprost in večkrat preizkušen recept, poenostavljen in očiščen vseh nepotrebnosti. Količina zadostuje za en do dva tedna, odvisno od lakote.

Potrebujemo:
- 500 g ovsenih kosmičev (najraje bolj drobnih)
- 100 g pirinih kosmičev
- 120 g masla/kokosove maščobe
- 120 g kakava v prahu
- žlička cimeta
- dve žlici medu
- pest lešnikov
- pest suhih brusnic
- pest napihnjenčkov kvinoje

Postopek
V večjo posodo natehtamo kosmiče – lahko uporabimo samo ovsene, lahko kombiniramo s pirinimi, riževimi … Nad parno kopeljo stopimo maslo, dodamo mu dve žlici medu, polovico kakava in žličko cimeta. Vlijemo v posodo s kosmiči in dobro premešamo. Jaz najraje kar z rokami, saj se znajo delati grudice. Potresemo še s preostankom kakava in dodamo na grobo narezane lešnike (lahko pa tudi orehe, mandeljne, sončnična semena …).

Dva pekača (tista velika, ki smo ju dobili poleg pečice) obložimo s peki papirjem, nato na nanju enakomerno porazdelimo pripravljeno zmes.
Oba hkrati damo v prej ogreto ventilacijsko pečico na 120֯ C in 'pečemo' dvakrat po pet minut, vmes z žlico premešamo.
Po desetih minutah vzamemo iz pečice, počakamo, da se granola ohladi in ji dodamo brusnice ali kakšno drugo suho sadje (marelice, fige, slive …) in pest kvinojinih napihnjenčkov. Napihnjenčki so svojo belo barvo vedno dobra protiutež kakavovi rjavi, rdeče brusnice pa tokrat odlično zaokrožijo decembrsko zgodbo.

Tako pripravljeno granolo pri nas doma jemo s kefirjem, ne brani se pa niti jogurta, mleka bodisi kravjega bodisi rastlinskega.





Komentarji

Priljubljene objave