Novoletna granola
Odlična
nasitna malica za tiste, ki se težko upremo sladkemu z različnimi odtenki
kakava, primerna pa tudi za decembrsko darilo, ki ga lahko izdelamo sami.
Objavljam
preprost in večkrat preizkušen recept, poenostavljen in očiščen vseh nepotrebnosti.
Količina zadostuje za en do dva tedna, odvisno od lakote.
Potrebujemo:
- 500 g
ovsenih kosmičev (najraje bolj drobnih)
- 100 g
pirinih kosmičev
- 120 g
masla/kokosove maščobe
- 120 g kakava
v prahu
- žlička
cimeta
- dve žlici
medu
- pest lešnikov
- pest suhih
brusnic
- pest
napihnjenčkov kvinoje
Postopek
V večjo posodo
natehtamo kosmiče – lahko uporabimo samo ovsene, lahko kombiniramo s pirinimi,
riževimi … Nad parno kopeljo stopimo maslo, dodamo mu dve žlici medu, polovico
kakava in žličko cimeta. Vlijemo v posodo s kosmiči in dobro premešamo. Jaz
najraje kar z rokami, saj se znajo delati grudice. Potresemo še s preostankom
kakava in dodamo na grobo narezane lešnike (lahko pa tudi orehe, mandeljne,
sončnična semena …).
Dva pekača
(tista velika, ki smo ju dobili poleg pečice) obložimo s peki papirjem, nato na
nanju enakomerno porazdelimo pripravljeno zmes.
Oba hkrati
damo v prej ogreto ventilacijsko pečico na 120֯ C in 'pečemo' dvakrat po pet minut, vmes z žlico premešamo.
Po desetih
minutah vzamemo iz pečice, počakamo, da se granola ohladi in ji dodamo brusnice
ali kakšno drugo suho sadje (marelice, fige, slive …) in pest kvinojinih
napihnjenčkov. Napihnjenčki so svojo belo barvo vedno dobra protiutež kakavovi
rjavi, rdeče brusnice pa tokrat odlično zaokrožijo decembrsko zgodbo.
Tako pripravljeno granolo pri nas doma jemo s kefirjem, ne brani se pa niti jogurta, mleka – bodisi kravjega bodisi rastlinskega.
Komentarji
Objavite komentar