Sirup iz maroške mete
Poletje je tu!
Če tudi vi ob
besedi poletje pomislite na dolge dneve, sonce, toplo vreme, druženje s
prijatelji, lenarjenje v senci … je recept za tale napitek nalašč za vas.
Zadnji mesec
sta pri nas uspešnici kar dve – bezgov in metin sirup. Bezgov sirup je
pravzaprav celoletna uspešnica, prija tako v vročem čaju z limono kot v kozarcu
hladne vode.
Metin sirup pa
bo takšna uspešnica še postal. Zaenkrat ga pri nas strežemo v hladni varianti,
ljubiteljem čaja pa je všeč tudi v topli.
Lani
sem naredila takšnega iz navadne, poprove mete, ki ima intenzivnejši okus in
močan občutek hladu na brbončicah, letos pa sem uporabila maroško meto, ki se
mi je lepo razrasla na vrtu.
Sestavine za
sirup iz maroške mete
300 g maroške
mete (količina je zaradi milega okusa precej večja kot pri poprovi meti)
2 litra vode
2 kilograma sladkorja
2 domači
limoni
70 g citronske
kisline (citronka)
Priprava
Naberemo meto
in jo precej na drobno narežemo z nožem (liste in stebla). Pred tem vodo v večjem loncu prekuhamo in v ohlajeno, a toplo
vodo vmešamo sladkor in citronko, nato pa še nasekljano meto. Pokrijemo z na
kolobarje narezanima limonama. Če nimamo domačih, se potrudimo dobiti
neškropljene in/ali kako drugače tretirane limone.
Lonec
pokrijemo in pustimo stati 24 ur. Minuta gor ali dol.
Po
štiriindvajsetih urah vsebino precedimo skozi zelo fino cedilo. Sirup kljub
prej prevreti vodi še pasteriziramo (segrejemo do približno 80, 85 ֯C) in nalijemo v čiste
steklenice (sama jih prej za 5 minut segrejem v pečici malo nad 100 ֯C), ki jih dobro zapremo.
Vroče
steklenice s sirupom pokrijemo s težjo tkanino, da se počasi ohladijo,
naslednji dan pa jih shranimo v hladno in temno shrambo.
Tako
pripravljen sirup je odlična pijača s hladno vodo in kančkom limonovega ali
limetinega soka, z njim pa lahko pripravimo tudi trenutno trendovski mojito z
ali brez alkohola.
Na zdravje!
Računam na kak hladni napitek tega tipa na Cresu! :)
OdgovoriIzbriši