Sirup iz maroške mete


Poletje je tu!

Če tudi vi ob besedi poletje pomislite na dolge dneve, sonce, toplo vreme, druženje s prijatelji, lenarjenje v senci … je recept za tale napitek nalašč za vas.

Zadnji mesec sta pri nas uspešnici kar dve – bezgov in metin sirup. Bezgov sirup je pravzaprav celoletna uspešnica, prija tako v vročem čaju z limono kot v kozarcu hladne vode.

Metin sirup pa bo takšna uspešnica še postal. Zaenkrat ga pri nas strežemo v hladni varianti, ljubiteljem čaja pa je všeč tudi v topli.
Lani sem naredila takšnega iz navadne, poprove mete, ki ima intenzivnejši okus in močan občutek hladu na brbončicah, letos pa sem uporabila maroško meto, ki se mi je lepo razrasla na vrtu.



Sestavine za sirup iz maroške mete
300 g maroške mete (količina je zaradi milega okusa precej večja kot pri poprovi meti)
2 litra vode
2 kilograma sladkorja
2 domači limoni
70 g citronske kisline (citronka)

Priprava
Naberemo meto in jo precej na drobno narežemo z nožem (liste in stebla). Pred tem vodo v  večjem loncu prekuhamo in v ohlajeno, a toplo vodo vmešamo sladkor in citronko, nato pa še nasekljano meto. Pokrijemo z na kolobarje narezanima limonama. Če nimamo domačih, se potrudimo dobiti neškropljene in/ali kako drugače tretirane limone.
Lonec pokrijemo in pustimo stati 24 ur. Minuta gor ali dol.

Po štiriindvajsetih urah vsebino precedimo skozi zelo fino cedilo. Sirup kljub prej prevreti vodi še pasteriziramo (segrejemo do približno 80, 85 ֯C) in nalijemo v čiste steklenice (sama jih prej za 5 minut segrejem v pečici malo nad 100 ֯C), ki jih dobro zapremo.
Vroče steklenice s sirupom pokrijemo s težjo tkanino, da se počasi ohladijo, naslednji dan pa jih shranimo v hladno in temno shrambo.

Tako pripravljen sirup je odlična pijača s hladno vodo in kančkom limonovega ali limetinega soka, z njim pa lahko pripravimo tudi trenutno trendovski mojito z ali brez alkohola.

Na zdravje!
 

Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave