Dva recepta z vrta - Poletne radosti gospodinj

Čeprav se trudimo živeti tukaj in zdaj, so misli skoraj ves čas usmerjene ali v preteklost ali v prihodnost. Del leta, ki ga pravkar živimo, je moj najlepši. Zaznamuje ga vsekakor obilica svobode pri razporejanju dneva.
Včeraj sem popoldne posvetila mislim na ozimnico. Vrt po enotedenskem namakalnem programu (beri: deževju) obilno rodi, tako da kar ni moč pojesti vseh bučk in kumar.
Glede bučk sem nekaj že ukrenila, glede kumar še čakam kakšno idejo. Zaenkrat jih razdajam soseski pa je ravno tako prav.

Letos sem se namesto klasične paradižnikove mezge namenila narediti paradižnikovo omako z bučkami in jajčevci. Vse z domačega vrta. Takole mi je naneslo:

Paradižnikova omaka z bučkami in jajčevci

·        zreli paradižniki

·        bučke

·        jajčevec ali dva

·        čebula

·        česen

·        sol

·        poper

·        olje

·        sveža bazilika

Opomba: na 1 kg paradižnika pridejo ena čebula in 3-4 stroki česna. Sol in ostalo dodajam po okusu.

Paradižnike narežem na manjše kose in jih na olju popražim – bolj pokuham. Da ne kuham v nedogled, odlijem paradižnikovo 'vodo' (lahko je za juho …), toliko, da mi ustreza gostota. Dodam narezano čebulo in čisto prosti koncu kuhanja česen in nekaj listov bazilike. Dobro premešam oz. zmeljem s paličnim mešalnikom.
Medtem na kocke narežem jajčevec (ali dva) in ga s soljo prepražim na olju, da se zmehča. Tik pred koncem praženja dodam strta stroka česna. Premešam.
Na kocke narežem še bučke in jih skupaj z jajčevci stresem v posodo z osnovno paradižnikovo omako.
Dosolim, popopram, obilno dodam svežih listov bazilike, vlijem malo oljčnega olja.
Omaka je pripravljena!
Vlijem jo v naprej pripravljene kozarčke, ki jih sama po pranju obvezno 'posušim' v pečici na pribl. 150 ° C, in dobro zaprem. Pokrijem z odejico in pustim čez noč, da se dobro ohladi.



In da bi bila mera polna, sem mimogrede naredila še dva pladnja bučkinih polpet, ki jih dam v zamrzovalnik, in tako prijajo jeseni, ko po službi pripravljam kosilo.

Enostavne bučkine polpete z ovsenimi kosmiči

·        bučke

·        drobno zmleti ovseni kosmiči

·        jajce ali dve

·        čebula

·        sol

·        poper

·        olje

·        sir

·        peteršilj

·        česen

Bučke naribam in jih na kratko s čebulo prepražim na olju. Še vroče stresem v večjo posodo in dodam ovsene kosmiče, toliko, da je zmes dovolj kompaktna, tj. dovolj gosta. Ko se ohladi, dodam razžvrkljano jajce ali dve, solim, popram, dodam drobno nariban sir, strt česen, narezan peteršilj. Količine prilagajam gostoti in okusu.
Če je zmes preredka, ji dodam ovsenih kosmičev ali krušnih drobtin …
Z mokrimi rokami oblikujem polpete in jih zlagam na peki papir na pladnju. Čez noč dam v zamrzovalnik, naslednji dan pa jih s pladnja poberem in polpete shranim v vrečki.
Polpete lahko ocvremo v olju ali pečemo v pečici.


Dober tek!

In še glede količin: nisem jih navajala, ker tudi sama nisem tehtala in merila. Za kaj bolj natančnega pokukajte v kakšno kuharsko knjigo, sicer pa ne komplicirajte in se držite svojega okusa in občutka.

Komentarji

  1. Krasno! Hvala za idejo. Ko se vrnem z morja, te bom posnemala v kuhanju. Tudi pri nas je precejšen pridelek paradižnika (sem naredila tekočo omako), jajčevci se še razvijajo, bučk nimamo, ker jih naši ne marajo. Ampak sama jih imam rada, zato bodo polpete v zamrzovalniku. Na sestrinem vrtu je bogata bera bučk, pa se bo našla kakšna tudi zame. Ali pa pridem k tebi ponje.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave