Dva recepta z vrta - Poletne radosti gospodinj
Čeprav
se trudimo živeti tukaj in zdaj, so misli skoraj ves čas usmerjene ali v
preteklost ali v prihodnost. Del leta, ki ga pravkar živimo, je moj najlepši.
Zaznamuje ga vsekakor obilica svobode pri razporejanju dneva.
Včeraj
sem popoldne posvetila mislim na ozimnico. Vrt po enotedenskem namakalnem
programu (beri: deževju) obilno rodi, tako da kar ni moč pojesti vseh bučk in
kumar.
Glede
bučk sem nekaj že ukrenila, glede kumar še čakam kakšno idejo. Zaenkrat jih
razdajam soseski pa je ravno tako prav.
Letos
sem se namesto klasične paradižnikove mezge namenila narediti paradižnikovo
omako z bučkami in jajčevci. Vse z domačega vrta. Takole mi je naneslo:
Paradižnikova
omaka z bučkami in jajčevci
·
zreli paradižniki
·
bučke
·
jajčevec ali dva
·
čebula
·
česen
·
sol
·
poper
·
olje
·
sveža bazilika
Opomba: na 1 kg paradižnika pridejo ena čebula in 3-4 stroki česna. Sol in ostalo dodajam po okusu.
Paradižnike narežem na manjše kose in jih na olju popražim – bolj pokuham. Da ne kuham v nedogled, odlijem paradižnikovo 'vodo' (lahko je za juho …), toliko, da mi ustreza gostota. Dodam narezano čebulo in čisto prosti koncu kuhanja česen in nekaj listov bazilike. Dobro premešam oz. zmeljem s paličnim mešalnikom.
Paradižnike narežem na manjše kose in jih na olju popražim – bolj pokuham. Da ne kuham v nedogled, odlijem paradižnikovo 'vodo' (lahko je za juho …), toliko, da mi ustreza gostota. Dodam narezano čebulo in čisto prosti koncu kuhanja česen in nekaj listov bazilike. Dobro premešam oz. zmeljem s paličnim mešalnikom.
Medtem
na kocke narežem jajčevec (ali dva) in ga s soljo prepražim na olju, da se
zmehča. Tik pred koncem praženja dodam strta stroka česna. Premešam.
Na
kocke narežem še bučke in jih skupaj z jajčevci stresem v posodo z osnovno
paradižnikovo omako.
Dosolim,
popopram, obilno dodam svežih listov bazilike, vlijem malo oljčnega olja.
Omaka
je pripravljena!
Vlijem
jo v naprej pripravljene kozarčke, ki jih sama po pranju obvezno 'posušim' v
pečici na pribl. 150 ° C, in dobro zaprem. Pokrijem z odejico in pustim čez
noč, da se dobro ohladi.
In
da bi bila mera polna, sem mimogrede naredila še dva pladnja bučkinih polpet,
ki jih dam v zamrzovalnik, in tako prijajo jeseni, ko po službi pripravljam
kosilo.
Enostavne
bučkine polpete z ovsenimi kosmiči
·
bučke
·
drobno zmleti
ovseni kosmiči
·
jajce ali dve
·
čebula
·
sol
·
poper
·
olje
·
sir
·
peteršilj
·
česen
Bučke
naribam in jih na kratko s čebulo prepražim na olju. Še vroče stresem v večjo
posodo in dodam ovsene kosmiče, toliko, da je zmes dovolj kompaktna, tj. dovolj
gosta. Ko se ohladi, dodam razžvrkljano jajce ali dve, solim, popram, dodam
drobno nariban sir, strt česen, narezan peteršilj. Količine prilagajam gostoti
in okusu.
Če
je zmes preredka, ji dodam ovsenih kosmičev ali krušnih drobtin …
Z
mokrimi rokami oblikujem polpete in jih zlagam na peki papir na pladnju. Čez
noč dam v zamrzovalnik, naslednji dan pa jih s pladnja poberem in polpete
shranim v vrečki.
Polpete
lahko ocvremo v olju ali pečemo v pečici.
Dober
tek!
In
še glede količin: nisem jih navajala, ker tudi sama nisem tehtala in merila. Za
kaj bolj natančnega pokukajte v kakšno kuharsko knjigo, sicer pa ne komplicirajte
in se držite svojega okusa in občutka.
Krasno! Hvala za idejo. Ko se vrnem z morja, te bom posnemala v kuhanju. Tudi pri nas je precejšen pridelek paradižnika (sem naredila tekočo omako), jajčevci se še razvijajo, bučk nimamo, ker jih naši ne marajo. Ampak sama jih imam rada, zato bodo polpete v zamrzovalniku. Na sestrinem vrtu je bogata bera bučk, pa se bo našla kakšna tudi zame. Ali pa pridem k tebi ponje.
OdgovoriIzbriši