Okra
Letos sem prvič poskusila z
okro. Zanjo sem pravzaprav prvič slišala v semenarni, ko sem nakupovala razna
semena za na vrt. Glede na videno, lahko rečem, da je res hvaležna rastlina, lepo raste,
obilno cveti in obrodi. Očitno ji letošnje poletje prija.
Preden pa sem jo prvič dala v lonec, sem se morala o njej podučiti. Kje drugje kot na spletu.
Naša okra raste kot kopriva. |
Preden pa sem jo prvič dala v lonec, sem se morala o njej podučiti. Kje drugje kot na spletu.
Tam lahko beremo, da ta izvorno afriška rastlina uspeva v vročih poletjih in vlažnem vremenu. Raste
hitro. Najboljša je sveža, ravno odtrgana, zato je mlade stroke najbolje
obirati sproti. Porabimo jo v nekaj dneh, shranjujemo jo v hladilniku, rahlo
zavito v plastično vrečko. Obiramo jo, ko so plodovi dolgi 3–4 cm, nekje se
priporoča 6–7 cm, to je približno 1–2 tedna po cvetenju. Med pobiranjem previdno odtrgamo plod, da ne poškodujemo rastline.
Okro lahko kuhamo, pečemo na
žaru, cvremo. Če se odločimo za kuhanje, je priporočljivo, da med kuhanjem
dodamo nekaj kislega, nekaj kisa ali soka citrusov ali paradižnik. Plodove okre
lahko uživamo tudi kot pečeno ali kuhano zelenjavo ali pa jih uporabljamo kot
gostilo za juhe in zelenjavne omake.
Plodove obiramo sproti,
najbolje vsak dan, saj sicer hitro prerastejo in postanejo precej nitasti ter
zato manj uporabni. Takrat je najbolje, da plodove posušimo in jih dodajamo
jedem kot začimbo.
Plodove okre lahko tudi
shranjujemo. Neumite plodove lahko za krajši čas shranjujemo v hladilniku, in
sicer do tri dni. Plodove lahko tudi sušimo ali zamrznemo, vendar jih moramo
pred zamrzovanjem blanširati. Za shranjevanje uporabljamo predvsem mlade
plodove.
Okro dodamo jedem s
paradižnikom, čebulo in koruzo. Odlično se ujema tudi s školjkami in z ribami.
Okra ima blag okus, ki morda rahlo spominja na jajčevec.
In še moje izkušnje: okro je
lahko vzgajati in uspeh ne izostane. Glede na to, da je nekaj posebnega, ste
hitro nekaj posebnega tudi vi.
Okus? Zelo blag. Največji
plus v kulinariki se mi zdi pravzaprav, da je odlično gostilo za poletne omake
– npr. paradižnikovo omako k testeninam. Narezana ima izgled zvezdic, kar je
prikupno – zelene zvezdice v rdeči omaki.
Okre še nisem zamrzovala, nameravam pa jo posušiti za poznejše kuhinjsko čaranje.
Okra in kumare - uspešnici tega poletja. |
In viri za radovedne:
Naslednje leto bo okra tudi na našem vrtu.
OdgovoriIzbrišiLep pozdrav, Darinka šminka potepinka
Odlično! In bravo za 'potepinka'.
OdgovoriIzbrišiPrvic slisim za okro ... Sem mislila, da je to kaksna barva :)
OdgovoriIzbriši