Torta za dan žena
Take
vrste torto sem premierno naredila februarja ob rojstnodnevnih obhajanjih,
tokrat pa sem jo odela v opravo za dan žena.
Sestavine
za tortni biskvit
4
jajca
100
g sladkorja
120
g moke
½ žličke
vinskega kamna
1
žlica kakava
Sestavine
za kremo in višnjev žele
750
g maskarponeja
1
dobra žlica sladkorja v prahu
170
g jedilne čokolade
1
vanilijev puding (Royal)
1
kozarec višnjevega kompota
sok
ene do dveh pomaranč
Sestavine
za obliv
150
g jedilne čokolade
100
g masla
250
g maskarponeja
Priprava
biskvita
Mere
veljajo za okrogel pekač premera 25 cm.
Najprej
spečemo biskvit – beljake penasto stepemo, v drugi posodi stepemo rumenjake in
sladkor, ki jim počasi dodamo moko s sredstvom za vzhajanje in na koncu na
nižji hitrosti vmešamo stepene beljake.
Pečemo
na 180–200 ֯c,
približno 20 minut oz. dokler ni pečeno – preverjamo z vilicami ali palčko za
ražnjiče.
Pečen
biskvit ohladimo in ga enkrat prerežemo, tako da dobimo dva enakomerno debela
oblata.
Priprava
kreme in višnjevega želeja
Najprej
pripravimo višnjev žele, ker se mora strditi in ohladiti. Vanilijev puding
(meni je najbolj všeč Royal, ker nima premočnega okusa po vanilji) skuhamo v
soku od višnjevega kompota, ki mu dodamo kak deciliter vode. Jaz sem v puding
vkuhala tudi polovico višenj.
Kuhan
puding v obliki kroga vlijemo na peki papir, ki je na npr. pladnju ali pekaču
in ga damo hladiti. Pozneje ga lahko prestavimo tudi v hladilnik.
Nato
pripravimo čokoladno kremo. 170 g čokolade nad paro stopimo, odstavimo in
počakamo, da se malce ohladi. Medtem v maskarpone vmešamo dobro žlico sladkorja
v prahu, nazadnje primešamo še stopljeno čokolado. Postavimo v hladilnik, da se
ohladi.
Sestava
torte
Biskvitni
oblat postavimo na primerno podlago, na primer na podstavek za torto. Dobro ga
namočimo s polovico pomarančnega soka. Okoli damo obod za torte, ki smo ga prej
'oblekli' v plastično folijo za živila. Na en centimeter na tanko na biskvit
enakomerno namažemo čokoladno kremo.
Z
želeja odstranimo peki papir in želejast disk previdno položimo na čokoladno
kremo. Nato premažemo s preostankom čokoladne kreme.
Navlažimo
drugi biskvitni oblat in ga položimo na vrh.
Tako
pripravljeno torto damo za nekaj ur v hladilnik, lahko pa tudi čez noč.
Okrasitev
Torto
sedaj poljubno okrasimo. Iz 250 g maskarponeja in 50 g čokolade naredimo enako
čokoladno kremo, kot smo jo naredili že prej. Seveda smo lahko že prej povečali
količine in jo imamo zdaj že pripravljeno.
Odstranimo
tortni obod in s kremo premažemo torto okoli, zadelamo 'luknje' in neravna
mesta. Nekaj kreme prihranimo za okrasitev z brizgo.
Nad
paro stopimo 100 g čokolade in 100 g masla in s tem prelijemo vrhnjo plast biskvita.
Počakamo, da se glazura strdi.
Nato
se poigramo z različnim sadjem, čokoladnimi pralineji itd. in torto poljubno
okrasimo.
Včasih,
ko smo v časovni stiski ali se nam preprosto ne ljubi, jo lahko premažemo kar s
stepeno smetano.
Dober tek!
To zgleda zelo lepo, okusno je tudi bilo - sigurno.
OdgovoriIzbrišiVzpodbudila si me, da po tvojem receptu tudi sama spečem. : -)
Odlično! Si jo spekla? :)
Izbriši