Torta za dan žena


Take vrste torto sem premierno naredila februarja ob rojstnodnevnih obhajanjih, tokrat pa sem jo odela v opravo za dan žena.












Sestavine za tortni biskvit
4 jajca
100 g sladkorja
120 g moke
½ žličke vinskega kamna
1 žlica kakava

Sestavine za kremo in višnjev žele
750 g maskarponeja
1 dobra žlica sladkorja v prahu
170 g jedilne čokolade
1 vanilijev puding (Royal)
1 kozarec višnjevega kompota
sok ene do dveh pomaranč

Sestavine za obliv
150 g jedilne čokolade
100 g masla
250 g maskarponeja



Priprava biskvita
Mere veljajo za okrogel pekač premera 25 cm.
Najprej spečemo biskvit – beljake penasto stepemo, v drugi posodi stepemo rumenjake in sladkor, ki jim počasi dodamo moko s sredstvom za vzhajanje in na koncu na nižji hitrosti vmešamo stepene beljake.
Pečemo na 180–200 ֯c, približno 20 minut oz. dokler ni pečeno – preverjamo z vilicami ali palčko za ražnjiče.
Pečen biskvit ohladimo in ga enkrat prerežemo, tako da dobimo dva enakomerno debela oblata.

Priprava kreme in višnjevega želeja
Najprej pripravimo višnjev žele, ker se mora strditi in ohladiti. Vanilijev puding (meni je najbolj všeč Royal, ker nima premočnega okusa po vanilji) skuhamo v soku od višnjevega kompota, ki mu dodamo kak deciliter vode. Jaz sem v puding vkuhala tudi polovico višenj.
Kuhan puding v obliki kroga vlijemo na peki papir, ki je na npr. pladnju ali pekaču in ga damo hladiti. Pozneje ga lahko prestavimo tudi v hladilnik.
Nato pripravimo čokoladno kremo. 170 g čokolade nad paro stopimo, odstavimo in počakamo, da se malce ohladi. Medtem v maskarpone vmešamo dobro žlico sladkorja v prahu, nazadnje primešamo še stopljeno čokolado. Postavimo v hladilnik, da se ohladi.

Sestava torte
Biskvitni oblat postavimo na primerno podlago, na primer na podstavek za torto. Dobro ga namočimo s polovico pomarančnega soka. Okoli damo obod za torte, ki smo ga prej 'oblekli' v plastično folijo za živila. Na en centimeter na tanko na biskvit enakomerno namažemo čokoladno kremo.
Z želeja odstranimo peki papir in želejast disk previdno položimo na čokoladno kremo. Nato premažemo s preostankom čokoladne kreme.
Navlažimo drugi biskvitni oblat in ga položimo na vrh.
Tako pripravljeno torto damo za nekaj ur v hladilnik, lahko pa tudi čez noč.

Okrasitev
Torto sedaj poljubno okrasimo. Iz 250 g maskarponeja in 50 g čokolade naredimo enako čokoladno kremo, kot smo jo naredili že prej. Seveda smo lahko že prej povečali količine in jo imamo zdaj že pripravljeno.
Odstranimo tortni obod in s kremo premažemo torto okoli, zadelamo 'luknje' in neravna mesta. Nekaj kreme prihranimo za okrasitev z brizgo.
Nad paro stopimo 100 g čokolade in 100 g masla in s tem prelijemo vrhnjo plast biskvita. Počakamo, da se glazura strdi.
Nato se poigramo z različnim sadjem, čokoladnimi pralineji itd. in torto poljubno okrasimo.
Včasih, ko smo v časovni stiski ali se nam preprosto ne ljubi, jo lahko premažemo kar s stepeno smetano.

Dober tek!

Komentarji

  1. To zgleda zelo lepo, okusno je tudi bilo - sigurno.
    Vzpodbudila si me, da po tvojem receptu tudi sama spečem. : -)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave