Čokoladno-pomarančna torta z agaragarjem
Začenjamo
z decembrskimi sladkanji.
Splet
ponuja množico slastnih receptov in pregrešno mamljivih fotografij takšnih in
drugačnih sladkarij. Moje oči se vedno znova ustavljajo ob tortah lepoticah,
kjer so plasti biskvita in kreme do milimetra natančno poravnane, za nameček pa
vabijo z različnimi barvami in ne nepomembnimi okraski. Toda – dlje od
prebiranja receptov do sedaj še nisem prišla, saj so takšne torte velike
prijateljice z želatino, ki se ji v domači peki v širokem loku izogibam.
Kako
poustvariti torto lepotico brez želatine? Z agaragarjem? S čarobno paličico?
Brskalnik
mi ne v slovenskem ne v tujem jeziku ni ponudil dovolj prepričljivega recepta, zato
sem se podviga poskusno lotila kar sama. Takole, v neznano, z majhnimi
količinami, da bo morebitna škoda čim manjša.
In
se je splačalo!
V
nadaljevanju objavljam recept za čokoladno tortico s pomarančami, v kateri namesto
želatine uporabimo agaragar, sredstvo za želiranje rastlinskega izvora. Količine
so za okrogel model premera 16 cm.
Sestavine
Biskvit:
- 3 jajca
- 120 g sladkorja
- 1 žlica Nutelle (ali katerega drugega čokoladnega namaza)
- 130 g bele pšenične moke
- 1 žlica kakava v prahu
- 1 žlička sredstva za vzhajanje – vinski kamen
- 60 ml olja
- 60 ml mleka
- 3 jajca
- 120 g sladkorja
- 1 žlica Nutelle (ali katerega drugega čokoladnega namaza)
- 130 g bele pšenične moke
- 1 žlica kakava v prahu
- 1 žlička sredstva za vzhajanje – vinski kamen
- 60 ml olja
- 60 ml mleka
Pomarančna krema:
- 120 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
- 150 g maskarponeja
- 150 ml sladke smetane za stepanje
- 1 vrečka pomarančnega sladkorja oz. naribane pomarančne lupinice
- ½ žlice sladkorja v prahu
- ½ žličke praha agaragar
- ½ žlice gustina
- 120 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
- 150 g maskarponeja
- 150 ml sladke smetane za stepanje
- 1 vrečka pomarančnega sladkorja oz. naribane pomarančne lupinice
- ½ žlice sladkorja v prahu
- ½ žličke praha agaragar
- ½ žlice gustina
Nutellina krema:
- 120 g Nutelle
- 150 g sladke smetane za stepanje
- 150 g maskarponeja
- ½ žličke praha agaragar
- 1 žlica ruma
- 120 g Nutelle
- 150 g sladke smetane za stepanje
- 150 g maskarponeja
- ½ žličke praha agaragar
- 1 žlica ruma
Za namakanje:
- sveže stisnjen sok ene pomaranče
- sveže stisnjen sok ene pomaranče
Postopek
Biskvit
Jajca in sladkor stepamo,
dokler ne narastejo na dvojno višino. Dodamo olje, mleko in Nutello. *Namesto
Nutelle lahko uporabimo tudi nad paro stopljeno in ohlajeno temno čokolado, s
kupljenih čokoladnim namazom gre hitreje.
V drugi posodi zmešamo moko,
vinski kamen in kakav, ki jih dodamo k jajcem in sladkorju, vse skupaj
temeljito premešamo. Vlijemo v okrogel pekač (premera 16 cm), ki smo ga prej obložili
s papirjem za peko, in na 180–190 st. C pečemo približno 40 minut (test z leseno
palčko).
Pečen in ohlajen biskvit
prerežemo na tri dele. Prvo plast biskvita postavimo na podlago, v kateri bomo
lahko torto dali v hladilnik, nato pa okoli nje 'zapremo' tortni obroč, ki smo
ga prej obložili s prozorno folijo za živila. Prvo plast biskvita navlažimo s
tretjino pomarančnega soka, ki smo ga stisnili v ta namen. Počakamo na
pomarančno kremo.
Pomarančna krema
V kozarcu zmešamo žlico pomarančnega soka in gustin,
v drugam kozarčku pa pol žličke agaragarja in malo soka. Preostali sok, sladkor
in naribano pomarančno lupinico s sladkorjem vlijemo v kozico, v katero vlijemo
še vsebini obeh kozarčkov (gustin in agar). Segrevamo in mešamo, da se zgosti.
Po približno dveh minutah kozico odstavimo, in počakamo, da se ohladi.
Medtem do čvrstega stepemo sladko smetano. Ko je
pomarančna osnova iz kozice hladna, vanjo vmešamo maskarpone, nato pa s
kuhalnico še stepeno smetano. Tako dobljeno pomarančno kremo nežno razmažemo po
prvi plasti biskvita (ki ga imamo varno zagrajenega v tortnem obroču), nato pa
jo prekrijemo z drugo plastjo biskvita. Tudi drugo plast navlažimo s
pomarančnim sokom …
Nutellina krema
Pol žličke agarja v kozarčku
zmešamo z žlico hladne vode, nato ga v kozici zavremo, kuhljamo do dveh minut.
Medtem ko čakamo, da se ohladi, maskarpone in Nutello zmešamo med seboj.
Stepemo tudi sladko smetano. V ohlajen agar zamešamo maskarpone z Nutello, nežno
dodamo še stepeno smetano. Nutellino kremo nežno razmažemo po drugi plasti
biskvita, poravnamo in pokrijemo še s tretjo, zadnjo plastjo biskvita (ki ga
prav tako navlažimo s pomarančnim sokom …).
Tako 'zgrajeno' torto postavimo v hladilnik, najbolje
kar čez noč.
Naslednji dan pa pride na vrsto krašenje, ki iz grdega
račka naredi lepotico.
Okrasitev
Temno čokolado in sladko smetano stopimo nad paro in
jo prelijemo po torti. Kapljice naredimo tako, da čokolado dejansko počasi po
kapljicah kapljamo po robu torte.
Po torti lahko nabrizgamo tudi kremo, predlagam, da si
od prejšnjega dne prihranite malo Nutelline kreme. Če jo želimo obogatiti s
koščki pomaranče, poskrbimo, da je ekološka.
Tako pripravljeno torto do serviranja na krožnike
shranimo v hladilniku.
Dober tek!
Moji okuševalci so bili navdušeni. 😊
Pa je res lepotica ❤
OdgovoriIzbrišiKako dobro zgleda! Koliko casa si jo delala?
OdgovoriIzbriši