Čokoladno-pomarančna torta z agaragarjem







Začenjamo z decembrskimi sladkanji.

Splet ponuja množico slastnih receptov in pregrešno mamljivih fotografij takšnih in drugačnih sladkarij. Moje oči se vedno znova ustavljajo ob tortah lepoticah, kjer so plasti biskvita in kreme do milimetra natančno poravnane, za nameček pa vabijo z različnimi barvami in ne nepomembnimi okraski. Toda – dlje od prebiranja receptov do sedaj še nisem prišla, saj so takšne torte velike prijateljice z želatino, ki se ji v domači peki v širokem loku izogibam.

Kako poustvariti torto lepotico brez želatine? Z agaragarjem? S čarobno paličico?

Brskalnik mi ne v slovenskem ne v tujem jeziku ni ponudil dovolj prepričljivega recepta, zato sem se podviga poskusno lotila kar sama. Takole, v neznano, z majhnimi količinami, da bo morebitna škoda čim manjša.
In se je splačalo!

V nadaljevanju objavljam recept za čokoladno tortico s pomarančami, v kateri namesto želatine uporabimo agaragar, sredstvo za želiranje rastlinskega izvora. Količine so za okrogel model premera 16 cm.

Sestavine

Biskvit:
- 3
jajca
- 120 g
sladkorja
- 1  žlica
Nutelle (ali katerega drugega čokoladnega namaza)
- 130 g
bele pšenične moke
- 1 žlica
kakava v prahu
- 1 žlička
sredstva za vzhajanje – vinski kamen
- 60 ml
olja
- 60 ml
mleka

Pomarančna krema:
- 120 ml
sveže iztisnjenega pomarančnega soka
- 150 g maskarponeja
- 150 ml
sladke smetane za stepanje
- 1 vrečka
pomarančnega sladkorja oz. naribane pomarančne lupinice
- ½ žlice
sladkorja v prahu
- ½ žličke praha agaragar
- ½ žlice
gustina

Nutellina krema:
- 120 g
Nutelle
- 150 g
sladke smetane za stepanje
- 150 g
maskarponeja
- ½  žličke praha agaragar
- 1 žlica
ruma

Za namakanje:
- sveže stisnjen sok ene pomaranče

Preliv:
- 50 g
temne čokolade
- 70 ml
sladke smetane

Postopek

Biskvit
Jajca in sladkor stepamo, dokler ne narastejo na dvojno višino. Dodamo olje, mleko in Nutello. *Namesto Nutelle lahko uporabimo tudi nad paro stopljeno in ohlajeno temno čokolado, s kupljenih čokoladnim namazom gre hitreje.
V drugi posodi zmešamo moko, vinski kamen in kakav, ki jih dodamo k jajcem in sladkorju, vse skupaj temeljito premešamo. Vlijemo v okrogel pekač (premera 16 cm), ki smo ga prej obložili s papirjem za peko, in na 180–190 st. C pečemo približno 40 minut (test z leseno palčko).
Pečen in ohlajen biskvit prerežemo na tri dele. Prvo plast biskvita postavimo na podlago, v kateri bomo lahko torto dali v hladilnik, nato pa okoli nje 'zapremo' tortni obroč, ki smo ga prej obložili s prozorno folijo za živila. Prvo plast biskvita navlažimo s tretjino pomarančnega soka, ki smo ga stisnili v ta namen. Počakamo na pomarančno kremo.

Pomarančna krema
V kozarcu zmešamo žlico pomarančnega soka in gustin, v drugam kozarčku pa pol žličke agaragarja in malo soka. Preostali sok, sladkor in naribano pomarančno lupinico s sladkorjem vlijemo v kozico, v katero vlijemo še vsebini obeh kozarčkov (gustin in agar). Segrevamo in mešamo, da se zgosti. Po približno dveh minutah kozico odstavimo,  in počakamo, da se ohladi.
Medtem do čvrstega stepemo sladko smetano. Ko je pomarančna osnova iz kozice hladna, vanjo vmešamo maskarpone, nato pa s kuhalnico še stepeno smetano. Tako dobljeno pomarančno kremo nežno razmažemo po prvi plasti biskvita (ki ga imamo varno zagrajenega v tortnem obroču), nato pa jo prekrijemo z drugo plastjo biskvita. Tudi drugo plast navlažimo s pomarančnim sokom …

Nutellina krema
Pol žličke agarja v kozarčku zmešamo z žlico hladne vode, nato ga v kozici zavremo, kuhljamo do dveh minut. Medtem ko čakamo, da se ohladi, maskarpone in Nutello zmešamo med seboj. Stepemo tudi sladko smetano. V ohlajen agar zamešamo maskarpone z Nutello, nežno dodamo še stepeno smetano. Nutellino kremo nežno razmažemo po drugi plasti biskvita, poravnamo in pokrijemo še s tretjo, zadnjo plastjo biskvita (ki ga prav tako navlažimo s pomarančnim sokom …).
Tako 'zgrajeno' torto postavimo v hladilnik, najbolje kar čez noč.
Naslednji dan pa pride na vrsto krašenje, ki iz grdega račka naredi lepotico.

Okrasitev
Temno čokolado in sladko smetano stopimo nad paro in jo prelijemo po torti. Kapljice naredimo tako, da čokolado dejansko počasi po kapljicah kapljamo po robu torte.
Po torti lahko nabrizgamo tudi kremo, predlagam, da si od prejšnjega dne prihranite malo Nutelline kreme. Če jo želimo obogatiti s koščki pomaranče, poskrbimo, da je ekološka.
Tako pripravljeno torto do serviranja na krožnike shranimo v hladilniku.
Dober tek!

Moji okuševalci so bili navdušeni. 😊






Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave