Grah v posodi
Zeleno je trendi, mikrozeleno pa prav tako. V eni izmed
prilog dnevnega časopisja (ja, eni ga še beremo) sem videla super idejo za grah
v posodi, ki ga gojimo izključno za mikrozelenje, torej za grahove vitice in
nekajcentimetrske poganjke z listki, ki jih sveže dodajamo na krožnike
različnim jedem, solatam, sendvičem … Za
okras in za pojesti.
In kako do take zelene ikebane, ki je tudi imeniten okras na
poletni mizi?
V glineno posodo precej na gosto posejemo grah. Pošteno
zalijemo in skrbimo za neprestano vlažnost zemlje, saj zna poletna vročina
uničiti mlade kalčke, ko prikukajo na dan. Grah bo vzklil v kakšnem tednu, nato
pa nas bo v naslednjih dneh presenečal s svojo spremenljivostjo. Vitice in
poganjke z listki trgamo, ko dosežejo nekaj centimetrov.
Na spletu lahko preberemo, da je v takem grahu najti vitamin
E in lecitin, kalij in fosfor, magnezij, cink in železo, malo manj pa vitamina
A in C. Vsebuje tudi biološko visoko vredne beljakovine (globulini), menda zato
spada med najboljša živila za športnike.
Kakorkoli in za kogarkoli že, gre za sila preprosto, a učinkovito reč.
Komentarji
Objavite komentar