Grah v posodi


Zeleno je trendi, mikrozeleno pa prav tako. V eni izmed prilog dnevnega časopisja (ja, eni ga še beremo) sem videla super idejo za grah v posodi, ki ga gojimo izključno za mikrozelenje, torej za grahove vitice in nekajcentimetrske poganjke z listki, ki jih sveže dodajamo na krožnike različnim jedem, solatam, sendvičem …  Za okras in za pojesti.

In kako do take zelene ikebane, ki je tudi imeniten okras na poletni mizi?
V glineno posodo precej na gosto posejemo grah. Pošteno zalijemo in skrbimo za neprestano vlažnost zemlje, saj zna poletna vročina uničiti mlade kalčke, ko prikukajo na dan. Grah bo vzklil v kakšnem tednu, nato pa nas bo v naslednjih dneh presenečal s svojo spremenljivostjo. Vitice in poganjke z listki trgamo, ko dosežejo nekaj centimetrov.


Na spletu lahko preberemo, da je v takem grahu najti vitamin E in lecitin, kalij in fosfor, magnezij, cink in železo, malo manj pa vitamina A in C. Vsebuje tudi biološko visoko vredne beljakovine (globulini), menda zato spada med najboljša živila za športnike.
Kakorkoli in za kogarkoli že, gre za sila preprosto, a učinkovito reč.









Komentarji

Priljubljene objave