Tortica z gozdnimi sadeži
Navdih za
tokratno tortico z napol gozdnimi sadeži, ki je must-have za čokoladne navdušence, sem dobila na piknik poroki v
začetku junija. Vzornica je bila prav tako doma narejena, mamljiva za oči in preslastna
za brbončice.
Sestavine za
biskvit
- model za
peko torte, premera 20 cm
- 3 jajca
- 80 g moke
- 10 g kakava
- 90 g
sladkorja
- ¼ vrečke
pecilnega praška (vinski kamen)
Sestavine za
čokoladno kremo – ganaš
- 3 dl sladke
smetane
- 150 g
jedilne čokolade
Napol gozdni
sadeži – sveži
- pest malin
- pest gozdnih
jagod
- pol pesti
rdečega ribeza
- pol pesti
borovnic
Priprava
biskvita
Beljake ločimo
od rumenjakov in jih stepemo v trd sneg. Rumenjake penasto umešamo s
sladkorjem, da narastejo na dvojno prostornino. Dodamo moko in kakav s kančkom
pecilnega praška in vse skupaj dobro zmešamo.
Vlijemo v
'vitki' tortni model (Čemu bi se tri ali štiri dni basali z ogljikovimi hidrati,
če lahko čas pregrehe skrajšamo za polovico?), ki ga prej namažemo z maslom ali
obložimo s papirjem za peko) in pečemo na 190 ֯C približno 30 minut. Ali je biskvit pečen,
preverimo z iglo ali vilicami.
Ko je biskvit
pečen in ohlajen, ga enkrat ali dvakrat prerežemo – odvisno od tega, kako lepo
je narasel. Če se nam je na vrhu naredila 'kapa', jo odrežemo in ponudimo sladkosnedim
nestrpnežem.
Priprava
ganaša, tj. čokoladne kreme
Ganaš
pripravimo dan prej, saj se mora hladiti.
Sladko smetano
damo v kozico in vanjo nalomimo koščke čokolade. Na zmernem ognju mešamo, da se
čokolada lepo stopi v smetani. Čez noč postavimo na hladno.
Naslednji dan
z metlicami stepemo v čokoladno kremo.
Zdaj pa še
sestavljanje in mazanje
Oblate
biskvita navlažimo s poljubnim sadnim sokom. Najprej na podstavek položimo
prvo, nanjo namažemo malo čokoladne kreme, nato pa vanjo vtiskujemo maline,
ribez, jagode, borovnice. Pazimo, da so osušeni, če smo jih splaknili pod vodo.
Na sadeže (pri nas 3/4 z domačega vrta, le borovnice iz gozda) velikodušno
namažemo čokoladno kremo, da jih popolnoma prekrije.
Pokrijemo z
naslednjim oblatom. Postopek ponovimo. Če imamo samo dva oblata, pa to pomeni,
da drugega spet obilno namažemo s kremo, nato pa tortico poljubno okrasimo s
sadeži.
Tortico obvezno shranjujmo v hladilniku, saj se ganaš hitro zmehča.
mnjammm. Zgleda slastno. Mogoce se bom pa celo opogumila in lotila peke.
OdgovoriIzbriši