Tortica z gozdnimi sadeži


Navdih za tokratno tortico z napol gozdnimi sadeži, ki je must-have za čokoladne navdušence, sem dobila na piknik poroki v začetku junija. Vzornica je bila prav tako doma narejena, mamljiva za oči in preslastna za brbončice.







Sestavine za biskvit
- model za peko torte, premera 20 cm
- 3 jajca
- 80 g moke
- 10 g kakava
- 90 g sladkorja
- ¼ vrečke pecilnega praška (vinski kamen)

Sestavine za čokoladno kremo – ganaš
- 3 dl sladke smetane
- 150 g jedilne čokolade

Napol gozdni sadeži – sveži
- pest malin
- pest gozdnih jagod
- pol pesti rdečega ribeza
- pol pesti borovnic


Priprava biskvita
Beljake ločimo od rumenjakov in jih stepemo v trd sneg. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem, da narastejo na dvojno prostornino. Dodamo moko in kakav s kančkom pecilnega praška in vse skupaj dobro zmešamo.
Vlijemo v 'vitki' tortni model (Čemu bi se tri ali štiri dni basali z ogljikovimi hidrati, če lahko čas pregrehe skrajšamo za polovico?), ki ga prej namažemo z maslom ali obložimo s papirjem za peko) in pečemo na 190 ֯C približno 30 minut. Ali je biskvit pečen, preverimo z iglo ali vilicami.

Ko je biskvit pečen in ohlajen, ga enkrat ali dvakrat prerežemo – odvisno od tega, kako lepo je narasel. Če se nam je na vrhu naredila 'kapa', jo odrežemo in ponudimo sladkosnedim nestrpnežem.

Priprava ganaša, tj. čokoladne kreme
Ganaš pripravimo dan prej, saj se mora hladiti.
Sladko smetano damo v kozico in vanjo nalomimo koščke čokolade. Na zmernem ognju mešamo, da se čokolada lepo stopi v smetani. Čez noč postavimo na hladno.
Naslednji dan z metlicami stepemo v čokoladno kremo.

Zdaj pa še sestavljanje in mazanje
Oblate biskvita navlažimo s poljubnim sadnim sokom. Najprej na podstavek položimo prvo, nanjo namažemo malo čokoladne kreme, nato pa vanjo vtiskujemo maline, ribez, jagode, borovnice. Pazimo, da so osušeni, če smo jih splaknili pod vodo. Na sadeže (pri nas 3/4 z domačega vrta, le borovnice iz gozda) velikodušno namažemo čokoladno kremo, da jih popolnoma prekrije.
Pokrijemo z naslednjim oblatom. Postopek ponovimo. Če imamo samo dva oblata, pa to pomeni, da drugega spet obilno namažemo s kremo, nato pa tortico poljubno okrasimo s sadeži.

Tortico obvezno shranjujmo v hladilniku, saj se ganaš hitro zmehča.

Komentarji

  1. mnjammm. Zgleda slastno. Mogoce se bom pa celo opogumila in lotila peke.

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave