Šabesa
Šabesa je pijača mojega otroštva. Je ravno prav ekskluzivna, prijetnega
okusa in vzbuja nostalgijo – tako kot otroštvo sámo. Dolgo let je nepovratno
tičala v mojem spominu in sprožala hrepenenje iz preprostega razloga – tupatam
je pijača uspela, večkrat ne. Zato je moje prednice niso rade pripravljale in
jaz nisem imela ničesar, s čimer bi nadaljevala tradicijo.
Toda danes obstaja prostrano medmrežje idej, izkušenj in izročila, po
katerem sem pobrskala in izbrskala recepturo, ki sem se je odločno lotila in se
je obnesla prvič in prav tako dobro tudi drugič in zdaj si upam trditi, da bo
uspela tudi v tretje.
Šabesa je mehurčkasta pijača (in ne bezgov sirup, kot zmotno mislijo
nekateri) iz bezgovih cvetov, vode, sladkorja, limon in kisa, podobna vinskemu
moštu. Zaradi kvasovk pride do začetka alkoholnega vretja (na začetku, ko gre
še za sladko pijačo, je delež alkohola zanemarljiv) in do značilnih mehurčkov.
Okus ima prijetno sladko-kisel, močno obarvan z aromo bezga. Priprava se mi je
izkazala za precej preprosto, tako tu objavljam recept za vse, ki vas zamika.
Količine poljubno množite ali delite, recept je za 5 litrov pijače.
Sestavine
·
5 l vode
·
10 velikih bezgovih cvetov
·
½ kg sladkorja
·
2 neškropljeni limoni
·
½ dl kisa za vlaganje
·
skrivna sestavina – dve zrni riža
Priprava
Potrebujemo večjo posodo, sama sem uporabila emajlirano, v katero nalijemo
5 l vode. Dodamo sladkor, ga premešamo, da se raztopi, nato v posodo narežemo čiste bezgove cvetove (peclje
čim bolj odstrižemo, uporabimo čim več cvetkov). Neškropljeni limoni narežemo
na rezine, s katerimi prekrijemo cvetove, ki plavajo na površini lonca.
Prilijemo še alkoholni kis za vlaganje (da, tisti prozoren) in v lonec vržemo
še kakšni dve ali tri riževa zrna (za boljše mehurčkanje).
Posodo pokrijemo in pustimo na hladnem tri dni. Vmes večkrat premešamo
(sama sem uporabila kar leseno kuhalnico). Po približno treh dneh se začne
vrenje, šabeso precedimo in shranimo v steklenicah, ki jih nato hranimo v
hladilniku. Tako shranjeno lahko obdržimo tudi do dva tedna.
V vročini, kot jo imamo te dni, pa je šabesa nared že po dveh dneh.
Odlična je bila. Hvala, da si jo naredila!
OdgovoriIzbriši