Božične kapice

Že kak mesec je vse v rdečem. Če se malo ozrem naokoli, vidim nekaj rdeče tudi pri sebi doma. Na mizi kraljuje rdeča božična zvezda (nabavil gospod). Na pultu rdeče-bela kuhinjska krpa. Na kavču (tudi) rdeči pouštrčki (beri: okrasne blazine). Celo sesalec za prah sredi dnevne sobe je – čisto naključje – rdeč, in na štedilniku lonec s sarmami prav tako. Gospe naj pogledajo še barvo svojih nohtov in preverijo, koliko so v trendu.

Sama sem bila zelo v trendu pri izbiri tokratnega božičnega posladka. Mojo pozornost so pritegnile božične kapice v eni izmed reklam, ki so našle pot do našega poštnega nabiralnika. Čemu vse čudovito fotografirane kuharske knjige, prikupne oddaje in skorajneskončnost interneta, ko pa najbolj banalen papir v sebi skriva toliko navdiha!
Precej v božičnem duhu, kajne?

Pa gremo. Tokrat pečemo božične kapice.

Sestavine za biskvit
- 2 jajci
- 70 g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 0,5 dl olja
- 2 dl mleka
- 2 dl navadnega tekočega jogurta
- 200 g moke (malo sem mešala belo s pirino – 150 g bele, 50 g pirine)
- ½  zavojčka vinskega kamna
- 40 g stopljene čokolade
- 2 žlici kakava

Priprava
Jajca in sladkor penasto zmešamo, dodamo olje, mleko, jogurt. Postopoma primešamo kakav, stopljeno čokolado in moko z vinskim kamnom.
Biskvit vlijemo v srednje velik pekač in ga na 180-190 ֯C pečemo pol ure.

Obliv in dodatki
- stopljena čokolada
- ½ sladke smetane
- pribl. 2 žlici maskarponeja
- žlica sladkorja v prahu
- sveže jagode ali maline

Pečen in vsaj za silo ohlajen biskvit prelijemo s stopljeno čokolado. Zima + balkon = hitro.
Sladko smetano stepemo, nežno dodamo maskarpone in sladkor.

Biskvit, oblit s čokolado, razrežemo na kocke. Na vsako damo jagodo (ali malino). Okoli vsake jagode previdno nabrizgamo smetano z maskarponejem – naredimo spodnji beli del kape. Na koncu pa dodamo še cofek na vrhu jagode.

Ho-ho-ho!
 









Komentarji

Priljubljene objave