Ledena maskarponejeva torta z malinami

Konec junija pri nas obilno zorijo obilne maline. Take velike, debele, kot jih ima soseda. Naše so bile vedno nekam majhne. Sorta pa to. Dokler nam jih – nekaj mladic – ni soseda prijazno podarila. In zdaj zorijo tudi pri nas.

Pred kratkim smo imeli obiske, ki nimajo radi čokolade. Imajo pa radi sadno-sladoledne pregrehe. Živo srebro nad 30 stopinj. Bolj po naključju kot ne je tako nastala ledena maskarponejeva torta z malinami.



 


Sestavine:
·        250 g poljubnih piškotov (predlagam Kraševo Domaćico)
·        50 g masla
·        dve čajni žlički kakava
·        ščepec skrivnosti (= poljubne začimbe za aromo)
·        500 g maskarponeja
·        nekaj žlic kisle smetane
·        dve zreli banani
·        dva lončka malin
·        sredstvo za želiranje (sama sem uporabila agar-agar)
·        sladkor po želji
·        sladka smetana

Postopek priprave
Piškote zmeljemo v multipraktiku, dodamo jim kakav in stopljeno maslo. Dobro premešamo in z dobljenim drobljencem obložimo tortni model. Previdno utrdimo s prsti. Gre za t. i. piškotno podlago. Damo v pečico in na 180 °C pečemo 10 minut. Ohladimo.

Medtem pripravimo maskarponejevo maso. Zmešamo ga z dvema zmečkanima bananama in s kislo smetano. Polovico namažemo na ohlajeno piškotno podlago. Če imamo čas, postavimo vse skupaj v zamrzovalnik.
Nato naredimo malinov žele iz enega lončka malin, sredstva za želiranje in sladkorja. Prelijemo ga čez maskarponejev premaz. Spet – če imamo čas, postavimo za 15 minut v zamrzovalnik. Če ne, čez žele previdno namažemo preostanek maskarponeja. Razlika med čakanjem in zamrzovanjem ter nečakanjem in nestrpnostjo je v tem, da se v prvem primeru žele drži svojega nivoja, v drugem primeru pa dobimo 'valovit' vzorček. Pri meni je vzorček - kot je opaziti - valovit.

Stepemo sladko smetano in jo z vrečko nabrizgamo na torto, vmes pa 'napikamo' preostale maline.

Za kakšno uro ali dve postavimo v zamrzovalnik.

Ker torta zamrzne, jo je treba pred serviranjem seveda primerno 'ogreti'. Torej – za kakšne pol ure jo postavimo na sobno temperaturo, narežemo in postrežemo.

Tale torta je, kot se že povedala, postala ledena po naključju, ker banane, ki naj bi držale skupaj maskarpone, tega niso opravile optimalno. Mogoče sem ga pokronala s kislo smetano, mogoče je bilo premalo banan. Ampak – izkazalo se je, da so bili antičokoladni obiski navdušeni nad sladico, ki je hkrati torta in sladoled.


Še ena prednost zamrzovanja – torto lahko pripravimo vnaprej, saj potrpežljivo čaka na sladkosnedneže.
 

Komentarji

  1. Mi(dva) pa smo/sva imeli/a 10 kg malin iz Bosne po 5 € na kg (kar je skoraj 4-krat ceneje kot na ljubljanski tržnici) pa vendar ni nastala pita. Zares čudno?

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave