Socca – čičerikine palačinke z zelenjavnim namazom

Poleti – tudi zaradi vročine – se mi navadno ne ljubi preveč komplicirano kuhati in si rada pripravim kaj bolj na hitro, a zato ne neokusno. Tokratno idejo za enostavno kosilo ali večerjo sem dobila na kuharski delavnici pri Terezi Poljanič, ki jo mogoče poznate po oddaji in/ali knjigi Zdravo, Tereza!
Po njeno gre za socco, po moje pa kar za mini čičerikine palačinke z dodatki.





Potrebujemo:

·        skodelico čičerikine moke

·        skodelico vode

·        čajno žličko soli

·        ½ čajne žličke mlete kumine

·        dve jedilni žlici oljčnega olja



Postopek:

Čičerikino moko (ki jo bodisi kupimo bodisi zmeljemo sami iz suhe čičerike v dobrem blenderju/mlinčku za moko – poskusila oboje) z mešalnikom zmešamo z ostalimi sestavinami. Pustimo, da masa počiva kaki dve uri, sama sem jo pustila tudi čez noč.



Že prej lahko pripravimo razne namaze. Poskusila sem že fižolov namaz, grahov namaz, če vas ne moti ponavljanje sestavin, lahko tudi čičerikin namaz (humus). Skratka – uporabite domišljijo.

Objavljam osnoven recept za fižolov namaz, ki ga prilagodite po svoje.



Sestavine za fižolov namaz:

·        skodelica kuhanega fižola

·        dve jedilni žlici tahinija (sezamova pasta)

·        dve jedilni žlici neaktiviranih kvasnih kosmičev – če imamo

·        strok ali dva česna (velja tudi česen v prahu, mogoče je manj močan)

·        sok ½ limone

·        ščepec svežih zelišč (peteršilj, timijan, origano … – po želji)

·        čajna žlička agavinega ali javorjevega sladila

·        ¼ čajne žličke popra

·        čajna žlička soli

·        ¼ skodelice oljčnega olja



Vse sestavine v multipraktiku zmešamo do gladkega, olje dodajamo počasi in postopoma.

Za vsaj 15 minut postavimo v hladilnik. Tak namaz zdrži v hladilniku kar nekaj dni (po enem tednu ni kazal še nobenih znakov zastaranja, a presodite sami) in ga imamo lahko pripravljenega vnaprej. Lahko ga seveda uporabimo tudi kot namaz za na kruh …



Zdaj pa k palačinkam!

Na ponvi spečemo mini palačinke in jih na debelo namažemo z namazom. Na vrh naložimo že poljubno solato ali kakšno drugo zelenjavo. Sama sem poskusila z osvežilnimi kumarami in s kuhanim bobom. Lahko uporabimo tudi trendi mikrozelenje.

Za ljubitelje kislih okusov predlagam, da jed prelijete s poljubnim prelivom za solato.

Od palačinke do okusnega obroka.

 Nam doma je takšno kosilo zelo teknilo in ga toplo priporočam! :)

Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave