Socca – čičerikine palačinke z zelenjavnim namazom
Poleti – tudi zaradi vročine – se mi navadno ne
ljubi preveč komplicirano kuhati in si rada pripravim kaj bolj na hitro, a zato
ne neokusno. Tokratno idejo za enostavno kosilo ali večerjo sem dobila na
kuharski delavnici pri Terezi Poljanič, ki jo mogoče poznate po oddaji in/ali
knjigi Zdravo, Tereza!
Po njeno gre za socco, po moje pa kar za mini čičerikine palačinke z dodatki.
Potrebujemo:
·
skodelico
čičerikine moke
·
skodelico
vode
·
čajno
žličko soli
·
½
čajne žličke mlete kumine
·
dve
jedilni žlici oljčnega olja
Postopek:
Čičerikino moko (ki jo bodisi kupimo bodisi
zmeljemo sami iz suhe čičerike v dobrem blenderju/mlinčku za moko – poskusila
oboje) z mešalnikom zmešamo z ostalimi sestavinami. Pustimo, da masa počiva
kaki dve uri, sama sem jo pustila tudi čez noč.
Že prej lahko pripravimo razne namaze. Poskusila
sem že fižolov namaz, grahov namaz, če vas ne moti ponavljanje sestavin, lahko
tudi čičerikin namaz (humus). Skratka
– uporabite domišljijo.
Objavljam osnoven recept za fižolov namaz, ki ga
prilagodite po svoje.
Sestavine za fižolov namaz:
·
skodelica
kuhanega fižola
·
dve
jedilni žlici tahinija (sezamova pasta)
·
dve
jedilni žlici neaktiviranih kvasnih kosmičev – če imamo
·
strok
ali dva česna (velja tudi česen v prahu, mogoče je manj močan)
·
sok
½ limone
·
ščepec
svežih zelišč (peteršilj, timijan, origano … – po želji)
·
čajna
žlička agavinega ali javorjevega sladila
·
¼
čajne žličke popra
·
čajna
žlička soli
·
¼
skodelice oljčnega olja
Vse sestavine v multipraktiku zmešamo do
gladkega, olje dodajamo počasi in postopoma.
Za vsaj 15 minut postavimo v hladilnik. Tak
namaz zdrži v hladilniku kar nekaj dni (po enem tednu ni kazal še nobenih
znakov zastaranja, a presodite sami) in ga imamo lahko pripravljenega vnaprej.
Lahko ga seveda uporabimo tudi kot namaz za na kruh …
Zdaj pa k palačinkam!
Na ponvi spečemo mini palačinke in jih na debelo
namažemo z namazom. Na vrh naložimo že poljubno solato ali kakšno drugo
zelenjavo. Sama sem poskusila z osvežilnimi kumarami in s kuhanim bobom. Lahko
uporabimo tudi trendi mikrozelenje.
Za ljubitelje kislih okusov predlagam, da jed
prelijete s poljubnim prelivom za solato.
Od palačinke do okusnega obroka. |
Nam doma je takšno kosilo zelo teknilo in ga toplo priporočam! :)
Izgleda okusno!! Bi bilo dobro probat za spremembo..
OdgovoriIzbriši