Jesenska torta s kakijevim in pomarančnim želejem
Zakaj pa ne bi bilo jeseni še sladko jesensko? Okusi, barve ... možnosti za poigravanje je veliko. Tokrat sem si zamislila čokoladno-maskarponejevo tortico s kakijevim in pomarančnim želejem. Predvsem kakijev me je navdušil.
Sestavine za
biskvit
- model za
peko torte, premera 20 cm
- 4 jajca
- 80 g moke
- 20 g mletih
pistacij
- 20 g kakava
- 90 g
sladkorja
- ¼ vrečke
pecilnega praška (vinski kamen)
- sok iz 2
pomaranč za navlažitev biskvita
Sestavine za
kremo z dodatki
- 250 g
maskarponeja
- 2 dl sladke
smetane
- 1 žlica
sladkorja v prahu
Sestavine za kakijev
žele
- 300 g zrelih
mehkih kakijev
- 2–3 g
želirnega sredstva v prahu – agar-agar
Sestavine za
pomarančni žele
- sok iz 2
velikih sladkih pomaranč (3 manjših)
- 6 g
želirnega sredstva v prahu – agar-agar
In še
okrasitev
- vsaj 50 g
jedilne čokolade in do pol manj masla za preliv
- ½ stepene
sladke smetane (ali ostanek maskarponejeve kreme)
- žele bomboni
jesenskih barv
- …
Priprava
biskvita
Beljake ločimo
od rumenjakov in jih stepemo v trd sneg. Rumenjake penasto umešamo s
sladkorjem, da narastejo na dvojno prostornino. Dodamo moko, pistacijo in kakav
s kančkom pecilnega praška in vse skupaj dobro zmešamo.
Vlijemo v
tortni model (prej ga namažemo z maslom ali obložimo s papirjem za peko) in
pečemo na 190 ֯C
približno 30 minut. Ali je biskvit pečen, preverimo z iglo ali vilicami.
Ko je biskvit
pečen in ohlajen, ga dvakrat prerežemo. Če se nam je na vrhu naredila 'kapa',
jo odrežemo in porabimo za kaj drugega.
Priprava kreme
in želejev
Sladko smetano
stepemo in ji nežno dodamo maskarpone in sladkor. Kremo damo na hladno, da
ostane čim bolj kompaktna.
Kakije v
multipraktiku (ali s paličnim mešalnikom) zmešamo v kašo. V 1 dcl hladne vode
vmešamo 2–3 g želirnega sredstva v prahu (agar-agar), zavremo in odstavimo, da
se malo ohladi. Ohlajen (mlačen) agar-agar z metlicami vmešamo v kakijevo kašo.
Podobno
naredimo pomarančni žele. Tokrat v 1 dcl vode raztopimo več želirnega sredstva
(jaz sem vzela 4 g, a je bil žele premalo trd), predlagam kar 6 g (en zavojček)
in ga zavremo. Mlačnega vmešamo v pomarančni sok.
Zdaj pa sestavimo vse skupaj!
Prvo plast
biskvita položimo na krožnik ali pladenj in ga napojimo s pomarančnim sokom. Previdno
ga prelijemo s kakijevim želejem. Nanj damo drugo plast biskvita, napojenega s
pomarančnim sokom.
Drugo plast
biskvita premažemo z maskarponejevo kremo. Zdaj bi bilo najbolje, ko bi dali
vse skupaj na kratko v zamrzovalnik, sicer moramo delati nežno in previdno, saj
je maskarpone precej mazljiv.
Maskarponejevo
plast nato prelijemo s pomarančnim želejem. Tudi zdaj se bo tortica najlepše
obnesla, če jo damo na hladno, da se žele strdi (potrebnih je par ur).
Na koncu damo
na vrh tretjo, zadnjo plast biskvita (napojenega s sokom …).
Ostane nam še
končna okrasitev ...
Stranski del
torte sem na tanko premazala s stepeno smetano (lahko z ostankom maskarponejeve
kreme) in jo na vrhu oblila s čokolado. Poigrala sem se z žele bomboni (brez
živalske želatine), s čokoladnimi kroglicami Ferrero Rocher in z bombončki
m&m.
Pod črto
Tortica je
bila privlačna na oko in tudi okusna. Paziti je treba le pri pomarančah – za
žele morajo biti zelo sladke in dodati jim je treba občutno več želirnega
sredstva kot kakijem, ki so že sami po sebi precej želirajoči. Če želite, da
vam torta zagotovo uspe (ali si želite delo poenostaviti), uporabite samo
kakijev žele – v dveh plasteh.
Dober tek!
Komentarji
Objavite komentar