Jesenska torta s kakijevim in pomarančnim želejem


Zakaj pa ne bi bilo jeseni še sladko jesensko? Okusi, barve ... možnosti za poigravanje je veliko. Tokrat sem si zamislila čokoladno-maskarponejevo tortico s kakijevim in pomarančnim želejem. Predvsem kakijev me je navdušil.

Sestavine za biskvit
- model za peko torte, premera 20 cm
- 4 jajca
- 80 g moke
- 20 g mletih pistacij
- 20 g kakava
- 90 g sladkorja
- ¼ vrečke pecilnega praška (vinski kamen)

- sok iz 2 pomaranč za navlažitev biskvita


Sestavine za kremo z dodatki
- 250 g maskarponeja
- 2 dl sladke smetane
- 1 žlica sladkorja v prahu


Sestavine za kakijev žele
- 300 g zrelih mehkih kakijev
- 2–3 g želirnega sredstva v prahu – agar-agar

Sestavine za pomarančni žele
- sok iz 2 velikih sladkih pomaranč (3 manjših)
- 6 g želirnega sredstva v prahu – agar-agar

In še okrasitev
- vsaj 50 g jedilne čokolade in do pol manj masla za preliv
- ½ stepene sladke smetane (ali ostanek maskarponejeve kreme)
- žele bomboni jesenskih barv
- …


Priprava biskvita
Beljake ločimo od rumenjakov in jih stepemo v trd sneg. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem, da narastejo na dvojno prostornino. Dodamo moko, pistacijo in kakav s kančkom pecilnega praška in vse skupaj dobro zmešamo.
Vlijemo v tortni model (prej ga namažemo z maslom ali obložimo s papirjem za peko) in pečemo na 190 ֯C približno 30 minut. Ali je biskvit pečen, preverimo z iglo ali vilicami.

Ko je biskvit pečen in ohlajen, ga dvakrat prerežemo. Če se nam je na vrhu naredila 'kapa', jo odrežemo in porabimo za kaj drugega.

Priprava kreme in želejev
Sladko smetano stepemo in ji nežno dodamo maskarpone in sladkor. Kremo damo na hladno, da ostane čim bolj kompaktna.

Kakije v multipraktiku (ali s paličnim mešalnikom) zmešamo v kašo. V 1 dcl hladne vode vmešamo 2–3 g želirnega sredstva v prahu (agar-agar), zavremo in odstavimo, da se malo ohladi. Ohlajen (mlačen) agar-agar z metlicami vmešamo v kakijevo kašo.

Podobno naredimo pomarančni žele. Tokrat v 1 dcl vode raztopimo več želirnega sredstva (jaz sem vzela 4 g, a je bil žele premalo trd), predlagam kar 6 g (en zavojček) in ga zavremo. Mlačnega vmešamo v pomarančni sok.

Zdaj pa sestavimo vse skupaj!
Prvo plast biskvita položimo na krožnik ali pladenj in ga napojimo s pomarančnim sokom. Previdno ga prelijemo s kakijevim želejem. Nanj damo drugo plast biskvita, napojenega s pomarančnim sokom.

Drugo plast biskvita premažemo z maskarponejevo kremo. Zdaj bi bilo najbolje, ko bi dali vse skupaj na kratko v zamrzovalnik, sicer moramo delati nežno in previdno, saj je maskarpone precej mazljiv.
Maskarponejevo plast nato prelijemo s pomarančnim želejem. Tudi zdaj se bo tortica najlepše obnesla, če jo damo na hladno, da se žele strdi (potrebnih je par ur).

Na koncu damo na vrh tretjo, zadnjo plast biskvita (napojenega s sokom …).

Ostane nam še končna okrasitev ...
Stranski del torte sem na tanko premazala s stepeno smetano (lahko z ostankom maskarponejeve kreme) in jo na vrhu oblila s čokolado. Poigrala sem se z žele bomboni (brez živalske želatine), s čokoladnimi kroglicami Ferrero Rocher in z bombončki m&m.

Pod črto
Tortica je bila privlačna na oko in tudi okusna. Paziti je treba le pri pomarančah – za žele morajo biti zelo sladke in dodati jim je treba občutno več želirnega sredstva kot kakijem, ki so že sami po sebi precej želirajoči. Če želite, da vam torta zagotovo uspe (ali si želite delo poenostaviti), uporabite samo kakijev žele – v dveh plasteh.

Dober tek!
















Komentarji

Priljubljene objave