Hitra jagodna tortica s smetano
Ste opazili,
kako radodaren je začetek leta s sadjem? Na obronkih gozdov in travnikov rdeči nepregledna
množica gozdnih jagod, češnje ne moremo in ne moremo obrati, bojda so se začele
tudi borovnice.
Tudi gredice
na mojem vrtu, namenjene jagodam, rdijo in danes sem jih konkretno količino
spravila v hitro jagodno tortico s smetano.
Sestavine za
biskvit:
- 3 jajca
- 9 dag moke
- 7 dag
sladkorja
- ščep
sredstva za vzhajanje, npr. vinskega kamna
Beljake
penasto zmešamo v eni posodi, v drugi pa rumenjake in sladkor. Dodamo moko z
vinskim kamnom, nazadnje še stepene beljake.
Vlijemo v okrogli
tortni model (premer pribl. 20 cm) in pečemo na 190–200 ֯C. Spet približno 20 minut,
dokler se testne vilice testo več ne oprijemlje.
Pečeno biskvitno
testo ohladimo, nato pa ga dvakrat prerežemo.
Sestavine za
nadev in okras:
- 2 litra
gozdnih jagod (če ne gre drugače, bo dovolj že dober liter)
- sladka
smetana in pol
- 2–3 žlice maskarponeja
(po želji)
- 4 vršički
mete, meni je všeč maroška
- 3 srednje
velike pomaranče
Sladko smetano
stepemo in ji, po želji, čisto na koncu dodamo malo maskarponeja.
Na krožnik
položimo prvo plast biskvita, ga dodobra namočimo s sveže stisnjenim
pomarančnim sokom in premažemo z nekaj žlicami smetane. Zelo na gosto posujemo
z jagodami, ki jih posujemo s ščepcem nasekljane mete in spet premažemo z nekaj
žlicami smetane. Postopek še enkrat ponovimo, tretjo plast biskvita pa po
pomarančni osvežitvi premažemo s preostankom smetane in poljubno okrasimo.
Seveda so najlepši okras jagode, vmes dodamo nekaj vršičkov mete.
Za kakšni dve
uri postavimo v hladilnik, nato ponudimo.
Malo sem se
zlagala. Tortica je hitra samo, če biskvit spečemo že zjutraj, da se ima čas
ohladiti, vmes skuhamo kosilo, na hitro poberemo suho, takoj nato obesimo mokro
perilo, malo pobrkljamo po stanovanju, skočimo na vrt po jagode (za dva litra
si je vendarle treba vzeti nekaj časa) … izgubimo občutk za čas, nato pa po kosilu takoj naredimo nadev,
stvar okrasimo in ravno še uspemo tortico poriniti v hladilnik, da jo nato ob
kavi ponosno postrežemo gostom, češ, nič lažjega – ena taka hitra jagodna
tortica s smetano.
Všeč so mi take male tortice, ker se jih lepo hitro poje in jih ni treba več dni prekladati po hladilniku. |
Ha ha, evo na Jagode pa res (se) nisem alergicna! Njam, kot vedno, slastno zgleda!
OdgovoriIzbriši