Hitra jagodna tortica s smetano


Ste opazili, kako radodaren je začetek leta s sadjem? Na obronkih gozdov in travnikov rdeči nepregledna množica gozdnih jagod, češnje ne moremo in ne moremo obrati, bojda so se začele tudi borovnice.

Tudi gredice na mojem vrtu, namenjene jagodam, rdijo in danes sem jih konkretno količino spravila v hitro jagodno tortico s smetano.

Sestavine za biskvit:
- 3 jajca
- 9 dag moke
- 7 dag sladkorja
- ščep sredstva za vzhajanje, npr. vinskega kamna

Beljake penasto zmešamo v eni posodi, v drugi pa rumenjake in sladkor. Dodamo moko z vinskim kamnom, nazadnje še stepene beljake.
Vlijemo v okrogli tortni model (premer pribl. 20 cm) in pečemo na 190–200 ֯C. Spet približno 20 minut, dokler se testne vilice testo več ne oprijemlje.
Pečeno biskvitno testo ohladimo, nato pa ga dvakrat prerežemo.

Sestavine za nadev in okras:
- 2 litra gozdnih jagod (če ne gre drugače, bo dovolj že dober liter)
- sladka smetana in pol
- 2–3 žlice maskarponeja (po želji)
- 4 vršički mete, meni je všeč maroška
- 3 srednje velike pomaranče

Sladko smetano stepemo in ji, po želji, čisto na koncu dodamo malo maskarponeja.
Na krožnik položimo prvo plast biskvita, ga dodobra namočimo s sveže stisnjenim pomarančnim sokom in premažemo z nekaj žlicami smetane. Zelo na gosto posujemo z jagodami, ki jih posujemo s ščepcem nasekljane mete in spet premažemo z nekaj žlicami smetane. Postopek še enkrat ponovimo, tretjo plast biskvita pa po pomarančni osvežitvi premažemo s preostankom smetane in poljubno okrasimo. Seveda so najlepši okras jagode, vmes dodamo nekaj vršičkov mete.

Za kakšni dve uri postavimo v hladilnik, nato ponudimo.


Malo sem se zlagala. Tortica je hitra samo, če biskvit spečemo že zjutraj, da se ima čas ohladiti, vmes skuhamo kosilo, na hitro poberemo suho, takoj nato obesimo mokro perilo, malo pobrkljamo po stanovanju, skočimo na vrt po jagode (za dva litra si je vendarle treba vzeti nekaj časa) … izgubimo občutk za čas, nato pa po kosilu takoj naredimo nadev, stvar okrasimo in ravno še uspemo tortico poriniti v hladilnik, da jo nato ob kavi ponosno postrežemo gostom, češ, nič lažjega – ena taka hitra jagodna tortica s smetano.
 


 


Všeč so mi take male tortice, ker se jih lepo hitro poje in jih ni treba več dni prekladati po hladilniku.




Komentarji

  1. Ha ha, evo na Jagode pa res (se) nisem alergicna! Njam, kot vedno, slastno zgleda!

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave