Velikonočna potica
Skoraj dve tretjini velikonočnih praznikov sta za nami, jajca že
zdavnaj pobarvana, žegni so mimo, želodčki polni …
Pri nas smo letos jajca barvali malo drugače – naravno, z rdečo peso,
regratom in peteršiljem in rdečim zeljem. Načrtovano je bilo, da dobimo roza,
zeleno-rumena in modra jajca, no, pa so barve zatajile in smo imeli pravzaprav
samo modro in rdečo, ostalih odtenkov ni bilo zares zaznati.
V enem loncu sem kuhala na drobne koščke narezano rdeče zelje z jajci,
po 10 minutah vzela jajca ven, odcedila goščo in jajca še dve uri namakala v
barvni vodi z dodatkom kisa. V drugem loncu na koščke narezano rdečo peso (ki
mi je še ostala na vrtu od jeseni), v tretjem regrat s peteršiljem. Uspelo ni le v zadnjem primeru.
Ampak jajca so bila letos v drugem planu. Zvezda letošnje velike noči
je bila moja prva potica. Glede na to, da ne delam vaj za 'probo', je bila res
prva. Zgleda, da človek pride v leta, ko se loti tudi tega. Moj cilj je bil speči
potico, kot jo je pekla moja pokojna babica. Orehovo, s kančkom medu, čokolade
in ruma. Okus nosim v sebi in so pravzaprav moje magdalenice.
Njenega recepta nimam niti ga nisem iskala … poguglala sem, našla najenostavnejšega
in ga prilagodila po svoje. O uspehu nisem niti malo dvomila, čeprav sem se
takoj na začetku malo lovila s testom (dodati sem morala moko), potem pa je
steklo. V resnici ne razumem vse te norije in fame okoli potice, njena priprava
ni nič težja od kakšne malo bolj umetelne torte. Začetniška sreča, pač.
Rezultat? Okus bom poskusila v naslednjih izvedbah izboljšati (preradodarna
sem bila s sladkorjem, preskromna s kakavom, medom in rumom), oblika pa je bila
že (skoraj) perfektna.
Domačim je bila – preračunljivo? – všeč.
Recept bom objavila, ko najdem tisti pravi okus, do takrat pa se bom
kitila samo s fotografijami!
Prvič smo pobarvali tudi prepeličja jajčka. |
Iz ostankov testa sem v veselje mladoletnega naredila mini potičke. |
Opomba – objava ni prvoaprilska šala! 😊
Komentarji
Objavite komentar