Torti dvojčici
Okusi so različni in težko ustrežemo vsem. Zato sem se letos za praznovanje odločila speči dve torti, in sicer za vsak okus eno. Ker sem trenutno navdušena nad manjšimi izvedbami, posredujem recepta za taki, ki imata približno 20 cm premera. Po domače povedamo - gre za polovične količine 'normalne' torte.
Svetla sestra dvojčica
Temna sestra dvojčica
Svetla sestra dvojčica
Sestavine za
biskvit
- model za
peko torte, premera 20 cm
- 4 jajca
- 100 g moke
- 20 g kakava
- 90 g
sladkorja
- ¼ vrečke
pecilnega praška (vinski kamen)
Sestavine za
kremo z dodatki
- 250 g
maskarponeja
- 2 dl sladke
smetane
- 3 žlice
sladkorja v prahu
- 400 g malin,
lahko zamrznjenih
- 100 g svežih
malin
- 2 žlici
semen chia
- sok iz 3 pomaranč
Sestavine za
obliv
- 100 g
čokolade
- maslo
(količina po želji, do 100 g)
Priprava
Biskvit lahko
spečemo že dan prej, da se nam naslednji dan ne mudi preveč. Beljake ločimo od
rumenjakov in jih stepemo v trd sneg. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem,
da narastejo na dvojno prostornino. Dodamo moko in kakav s kančkom pecilnega
praška in vse skupaj dobro zmešamo.
Vlijemo v
tortni model (prej ga namažemo z maslom ali obložimo s papirjem za peko) in
pečemo na 190 ֯C
približno 30 minut. Ali je biskvit pečen, preverimo z iglo ali vilicami.
Ko je biskvit
pečen in ohlajen, ga dvakrat prerežemo. Če se nam je na vrhu naredila 'kapa',
jo odrežemo in porabimo za npr. cake-pops.
Sladko smetano
stepemo in ji nežno dodamo maskarpone in sladkor. Kremo damo na hladno, da
ostane čim bolj kompaktna.
Prvo plast
biskvita položimo na krožnik ali pladenj in ga napojimo s pomarančnim sokom.
Nato namažemo s prvo plastjo maskarponejeve kreme. Vanjo nežno vtisnemo pribl.
100 g malin (zamrznjenih ali svežih). Navlažimo drugo plast biskvita in jo
položimo na prvo plast kreme z malinami.
Pripravimo
žele iz malin in seme chia. V kozici pokuhljamo 200 g zamrznjenih malin, dodamo
dve žlici chia, premešamo s paličnim mešalnikom in na koncu dodamo še kakšno
žlico sladkorja v prahu. Prelijemo po drugi plasti biskvita in z žlico lepo
poravnamo.
Torto v tej
fazi za kakšnih 20 minut postavimo nekam na hladno (v hladilnik ali pozimi kar
na balkon), da se žele strdi.
Po hlajenju in
strjevanju nadaljujemo s premazom. Na plast želeja namažemo drugo plast
maskarponejeve kreme. Tudi vanjo vtisnemo pribl. 100 g malin. Prekrijemo še s
tretjo plastjo biskvita, ki smo ga prej navlažili s pomarančnim sokom.
Torto
premažemo s preostankom kreme, nato pa jo prelijemo z nad paro stopljeno
čokolado.
Postavimo na
hladno in počakamo, da se strdi.
Vrečko za
krašenje napolnimo s preostankom maskarponejeve kreme. Nabrizgamo po torti in
na nabrizgančke vtisnemo sveže maline, ki smo jih prihranili za na konec.
To je recept
za tortico z belo kremo. Pokuševalci, zbrani okoli naše mize, so bili nad njo
navdušeni. Opisovali so jo kot bolj lahko, osvežilno (tudi zaradi pomaranč), veliko
občudovanja so požele prav maline.
Temna sestra dvojčica
Ljubitelji
čokoladnih okusov – kot sem sama – pa naj namesto maskarponejeve kreme
uporabijo ganaš. Za vse ostalo velja zgoraj napisano.
Priprava
ganaša, tj. čokoladne kreme
- 3 dl sladke
smetane
- 150 g
jedilne čokolade
Ganaš
pripravimo dan prej, saj se mora hladiti.
Sladko smetano
damo v kozico in vanjo nalomimo koščke čokolade. Na zmernem ognju mešamo, da se
čokolada lepo stopi v smetani. Čez noč postavimo na hladno.
Naslednji dan
z metlicami stepemo v čokoladno kremo.
Tortica s
čokoladno kremo je za moj okus veeeliko boljša. Kombinacija malin in čokolade
je neprekosljiva.
Mnjammm, kako dobro to zgleda !
OdgovoriIzbriši