Torti dvojčici

Okusi so različni in težko ustrežemo vsem. Zato sem se letos za praznovanje odločila speči dve torti, in sicer za vsak okus eno. Ker sem trenutno navdušena nad manjšimi izvedbami, posredujem recepta za taki, ki imata približno 20 cm premera. Po domače povedamo - gre za polovične količine 'normalne' torte.

Svetla sestra dvojčica

Sestavine za biskvit
- model za peko torte, premera 20 cm
- 4 jajca
- 100 g moke
- 20 g kakava
- 90 g sladkorja
- ¼ vrečke pecilnega praška (vinski kamen)

Sestavine za kremo z dodatki
- 250 g maskarponeja
- 2 dl sladke smetane
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 400 g malin, lahko zamrznjenih
- 100 g svežih malin
- 2 žlici semen chia
- sok iz 3 pomaranč

Sestavine za obliv
- 100 g čokolade
- maslo (količina po želji, do 100 g)

Priprava
Biskvit lahko spečemo že dan prej, da se nam naslednji dan ne mudi preveč. Beljake ločimo od rumenjakov in jih stepemo v trd sneg. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem, da narastejo na dvojno prostornino. Dodamo moko in kakav s kančkom pecilnega praška in vse skupaj dobro zmešamo.
Vlijemo v tortni model (prej ga namažemo z maslom ali obložimo s papirjem za peko) in pečemo na 190 ֯C približno 30 minut. Ali je biskvit pečen, preverimo z iglo ali vilicami.

Ko je biskvit pečen in ohlajen, ga dvakrat prerežemo. Če se nam je na vrhu naredila 'kapa', jo odrežemo in porabimo za npr. cake-pops.

Sladko smetano stepemo in ji nežno dodamo maskarpone in sladkor. Kremo damo na hladno, da ostane čim bolj kompaktna.

Prvo plast biskvita položimo na krožnik ali pladenj in ga napojimo s pomarančnim sokom. Nato namažemo s prvo plastjo maskarponejeve kreme. Vanjo nežno vtisnemo pribl. 100 g malin (zamrznjenih ali svežih). Navlažimo drugo plast biskvita in jo položimo na prvo plast kreme z malinami.

Pripravimo žele iz malin in seme chia. V kozici pokuhljamo 200 g zamrznjenih malin, dodamo dve žlici chia, premešamo s paličnim mešalnikom in na koncu dodamo še kakšno žlico sladkorja v prahu. Prelijemo po drugi plasti biskvita in z žlico lepo poravnamo.
Torto v tej fazi za kakšnih 20 minut postavimo nekam na hladno (v hladilnik ali pozimi kar na balkon), da se žele strdi.

Po hlajenju in strjevanju nadaljujemo s premazom. Na plast želeja namažemo drugo plast maskarponejeve kreme. Tudi vanjo vtisnemo pribl. 100 g malin. Prekrijemo še s tretjo plastjo biskvita, ki smo ga prej navlažili s pomarančnim sokom.
Torto premažemo s preostankom kreme, nato pa jo prelijemo z nad paro stopljeno čokolado.
Postavimo na hladno in počakamo, da se strdi.

Vrečko za krašenje napolnimo s preostankom maskarponejeve kreme. Nabrizgamo po torti in na nabrizgančke vtisnemo sveže maline, ki smo jih prihranili za na konec.


To je recept za tortico z belo kremo. Pokuševalci, zbrani okoli naše mize, so bili nad njo navdušeni. Opisovali so jo kot bolj lahko, osvežilno (tudi zaradi pomaranč), veliko občudovanja so požele prav maline.
 





Temna sestra dvojčica

Ljubitelji čokoladnih okusov – kot sem sama – pa naj namesto maskarponejeve kreme uporabijo ganaš. Za vse ostalo velja zgoraj napisano.

Priprava ganaša, tj. čokoladne kreme
- 3 dl sladke smetane
- 150 g jedilne čokolade

Ganaš pripravimo dan prej, saj se mora hladiti.
Sladko smetano damo v kozico in vanjo nalomimo koščke čokolade. Na zmernem ognju mešamo, da se čokolada lepo stopi v smetani. Čez noč postavimo na hladno.
Naslednji dan z metlicami stepemo v čokoladno kremo.

 



Tortica s čokoladno kremo je za moj okus veeeliko boljša. Kombinacija malin in čokolade je neprekosljiva.

Komentarji

Objavite komentar

Priljubljene objave