Tortica 'zeleni čaj'

Tokratno sled v virtualnem vesolju je zakrivil konec oktobra, natančneje navdih, ki sem ga utrgala v zagrebški Magnolii.
Ljubiteljica čokolade, kot sem, sem s težkim srcem posegla po nečokoladni izbiri (iz radovednosti sem si privoščila kostanjevo tortico) in sprva ne preveč vznemirjeno opazovala izbiro ostalih za omizjem. Nato sem poskusila košček pri sosedu. Nato je košček pri sosedu poskusil drugi član naše odprave. In tretji. In četrti. Ostali so se morali zadovoljiti z gledanjem (ni bilo več kaj poskusiti). Da je nenavadna, a čudovita kombinacija malin in pistacije in bele kreme! je bilo slišati. In nihče ni vedel, za kaj gre. Le, da se ji reče tortica 'zeleni čaj'.

Ta vikend smo imeli družinsko praznovanje in – najprej v mislih, nato v dejanjih – sem poustvarila to zapeljivo sladko pregreho.

Objavljam svoj recept, ki ga je navdihnila le podoba, sestavine pa sem si zamislila sama.


Sestavine

  • 7 jajc
  • 100 g mletih neslanih pistacij
  • 110 g moke
  • 210 g sladkorja
  • 500 g maskarponeja
  •  2 sladki smetani
  • 2 žlici mletega sladkorja
  • 2 pesti svežih malin
  •  skodelica zelenega čaja z jasminom
  • 100 g fino nasekljanih neslanih pistacij


Priprava

Biskvit za torto spečemo kot ponavadi. Stepemo beljake. Rumenjake najprej zmešamo s sladkorjem, nato dodamo moko in mleto pistacijo. Rahlo umešamo z beljaki. Pečemo na 180–190 ֯ C.
Ko se biskvit dobro ohladi, ga dvakrat prerežemo in navlažimo z zelenim jasminovim čajem.
Plast za plastjo namažemo z maskarponejem, zmešanim z dvema žlicama mletega sladkorja in s stepeno smetano. V kremo nežno vtisnemo maline.
Torto z vseh strani premažemo z ostankom bele kreme in jo posujemo s fino nasekljano pistacijo.

Okrasitev pa je stvar domišljije. Na spletu se da videti čuda stvari in tako sem svojo tortico zeleni čaj polepšala s španskimi vetrci, z malinami in s popki majhnih vrtnic z vrta.



 

 

 



Tortica je bila osvežilna (zeleni čaj, maline) in ne preveč sladka. Krema vsebuje netipično malo sladkorja. In požela je navdušenje ter obudila spomine na zagrebško vzornico.

Komentarji

  1. Tortica je bila za prste obliznit in prava lepotica:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Tortica je bila izvrstna komaj čakam danes popoldan, da (morda) dobim še en košček ...

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaz pa upam na kakšno srečanje s Špelo in njeno "sladko pregreho".

    OdgovoriIzbriši
  4. Tole zelo dobro zgleda, Špela. Kje se pa kupi zeleni čaj z jasminom?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Včasih so ga imeli v Millerju, dobila pa sem ga tudi že v DM. :)

      Izbriši
  5. Pridruzujem se vsem pred menoj, ki so izrazili svoje obcutke. Res je enkratna kulinaricna stvaritev. Bravo Spela, izv rstna slascicarka si!

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave