Limonina tortica z makom
Redko kdaj se zgodi, da spečem kaj nečokoladnega. Tokrat sem
želela porabiti domače limone, in sicer tako, da bi lahko uporabila sveže
naribano lupinico in sok. Zamislila sem si limonino pito.
Zjutraj sem brskala po kuharicah, pa me ni nič prav
prepričalo. A dobila sem kup idej in jih združila v spodnji recept. *In
mimogrede je nastala tortica namesto pite.
Limonina tortica z makom
Spečemo navadno biskvitno testo. Za okrogli pekač premera 20 cm sem penasto umešala:
·
tri jajca,
·
90
g sladkorja v prahu,
·
90
g moke,
·
1 do 2 žlici maka,
·
naribana lupina cele limone,
·
ščepec pecilnega praška (vinski kamen).
Medtem ko se biskvit peče na 180–200 ̊C, v
skodelico zamešamo
·
naribano lupino še ene limone,
·
sok ene limone,
·
žlico sladkorja v prahu
in rahlo zmešamo z
·
½ stepene sladke smetane in
·
250
g mascarponeja.
Ohlajeno biskvitno testo prerežemo na polovico in ga
navlažimo z limonado (zanjo spet stisnemo sok ½ limone, dodamo malo sladkorja
in vode).
Namočen biskvit premažemo z mascarponejem.
Okrasimo z naribano limonino lupinico in preostankom sladke
smetane.
*
Tortica ni bila prekisla, kot sem se bala, bila je sočna in
nadvse okusna. Poigravam se z mislijo, kakšna bi bila, če bi ji vendarle dodala
tudi malo čokolade …
Mimo grede, bila je izvrstna.
OdgovoriIzbrišiMARJAN
Ko sem pa jaz v Metliki, so pa vedno samo pomarančne tortice ... Limonino bi! ;-)
OdgovoriIzbrišiMogoče pa boš imel v kratkem srečo ... ;)
IzbrišiSliši se res slastno!
OdgovoriIzbriši