Limonina tortica z makom

Redko kdaj se zgodi, da spečem kaj nečokoladnega. Tokrat sem želela porabiti domače limone, in sicer tako, da bi lahko uporabila sveže naribano lupinico in sok. Zamislila sem si limonino pito.

Zjutraj sem brskala po kuharicah, pa me ni nič prav prepričalo. A dobila sem kup idej in jih združila v spodnji recept. *In mimogrede je nastala tortica namesto pite.

Limonina tortica z makom

Spečemo navadno biskvitno testo. Za okrogli pekač premera 20 cm sem penasto umešala:
·        tri jajca,
·        90 g sladkorja v prahu,
·        90 g moke,
·        1 do 2 žlici maka,
·        naribana lupina cele limone,
·        ščepec pecilnega praška (vinski kamen).

Medtem ko se biskvit peče na 180–200  ̊C, v skodelico zamešamo
·        naribano lupino še ene limone,
·        sok ene limone,
·        žlico sladkorja v prahu

in rahlo zmešamo z
·        ½ stepene sladke smetane in
·        250 g mascarponeja.

Ohlajeno biskvitno testo prerežemo na polovico in ga navlažimo z limonado (zanjo spet stisnemo sok ½ limone, dodamo malo sladkorja in vode).
Namočen biskvit premažemo z mascarponejem.
Okrasimo z naribano limonino lupinico in preostankom sladke smetane.

*
Tortica ni bila prekisla, kot sem se bala, bila je sočna in nadvse okusna. Poigravam se z mislijo, kakšna bi bila, če bi ji vendarle dodala tudi malo čokolade …
   





Komentarji

  1. Mimo grede, bila je izvrstna.
    MARJAN

    OdgovoriIzbriši
  2. Ko sem pa jaz v Metliki, so pa vedno samo pomarančne tortice ... Limonino bi! ;-)

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave