Jesenska tortica s kančkom oranžne



Kamorkoli se obrnem, povsod oranžna barva halloweenskih buč. Z oranžno barvo nisem najbolj na 'ti'. Npr. ne nosim oblačil oranžne barve, v stanovanju nimam oranžnih dodatkov za dom … Občudujem pa oranžne cvetlice in obožujem oranžne kakije, pomaranče, mandarine in nič nimam proti oranžnemu korenju ali oranžni buči.
Skratka – oranžna me je nagovorila, da sem med kuhanjem (kot se je izkazalo pozneje odlične) enolončnice z oranžno(!) lečo mimogrede scoprala še tole tortico.

Jesenska tortica s kančkom oranžne

·        3 jajca
·        90 g moke
·        90 g sladkorja ali manj
·        ½ čajne žličke vinskega kamna ali sode bikarbone
·        dober ščep oranžata (kandirane lupine pomaranč)
·        200 g maskarponeja
·        žlica ali dve kisle smetane
·        pomarančna marmelada
·        čokolada za oblivanje
·        curek ruma
·        okrogel pekač premera 20 cm

Jajca in sladkor penasto umešamo, dodamo moko, ki ji dodamo malo vinskega kamna. Uporabila sem polnozrnato moko žita emmer, ki velja za prednika pšenice, po okusu pa je podoben piri ali pšenici, le da je bolj intenziven. Za žito sem prvič slišala letos poleti, ko so jo želi sorodniki na Koroškem. Seveda lahko uporabimo tudi kakšno drugo moko.
Tik preden damo v pekač, primešamo oranžat.
Pekač obložimo s peki papirjem, vanj zlijemo zmes in pečemo pribl. 30 minut na 180–200 ̊̊ C. Ker nimam tako majhnega okroglega pekača, sem uporabila kar nižnji kuhinjski lonec, primeren za v pečico.

Ko je biskvit pečen in ohlajen, ga prerežemo na polovico in obe polovici navlažimo z rumom in vodo ter namažemo s pomarančno marmelado.
Na spodnjo polovico namažemo maskarpone s smetano, 'pokrijemo' z drugo polovico in prelijemo s stopljeno čokolado.

Koščki oranžata se prijetno mešajo s čokolado. Maskarpone z marmelado ustvarja sočnost. Dišava ruma pa je pika na i. Dober tek!


Komentarji

Priljubljene objave