Oranžna sonca buč hokaido
Tako kot šipek jeseni drobno rdeče barva obronke travnikov in gošč, tako vrtove zadnja leta sončasto oranžno barvajo buče hokaido.
Zadnja leta so hokaido buče
vse bolj razširjene in priljubljene. Odkar sem jih pred kakšnimi petnajstimi
leti jedla prvič, tudi pri meni ostajajo obvezen del jesenskega jedilnika.
Dolga leta smo jih doma jedli v obliki juhe ali omake za testenine, letos pa me
je pritegnil zanimiv, a enostaven recept za marmelado iz teh oranžnih sonc.
Njihove odlike v kuhinji so
prijeten sladkast okus, živo oranžna barva (ki se ohrani tudi pri kuhanju) in
enostavnost priprave – bučo dobro operemo, razrežemo na manjše kose, odstranimo
semena in skuhamo ali spečemo. Skratka, nič ne lupimo.
Objavljam tri recepte, ki
barvajo našo kulinarično jesen.
Juha iz hokaido buč
·
buča (ali samo
polovica, če smo v dvoje)
·
čebula
·
olje
·
sol
·
poljubne začimbe
Bučo narežemo na manjše
koščke. Na olju prepražimo čebulo, nato dodamo bučo. Kmalu zalijemo z vodo in
kuhamo kakšnih petnajst minut. Dodamo poljubne začimbe (rdečo papriko,
koriander, zeleno …) in s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko, a precej gosto
juho.
Hokaido buče in testenine
·
buča (ali samo
polovica, če smo v dvoje)
·
čebula
·
olje
·
sol
·
svež ali zamrznjen
grah
·
lovorov list
·
česen
·
poljubne začimbe
Enako kot prej za juho
prepražimo čebulo, dodamo bučo, kuhamo, zmešamo s paličnim mešalnikom. Nato
dodamo lovorov list, grah in kuhljamo, dokler ni grah kuhan (naš je še zelen,
ne rjav!). Tik pred koncem dodamo še strt česen in poljubne začimbe.
Prelijemo po testeninah ali pa
kar testenine 'okopamo' v omaki. Na krožniku še vroče potresemo s poljubnim
naribanim sirom.
Marmelada iz buč hokaido
·
buča ali dve
(približno 1 kg)
·
300 g sladkorja
·
2 pomaranči
·
limona
·
koščki kandirane
pomaranče
·
cimet
·
klinčki – mleti in
celi
Bučo narežemo na koščke in
potresemo s tretjino sladkorja. Na hladnem pustimo čez noč (lahko v
hladilniku), naslednji dan pa bučo skuhamo do mehkega in ji dodamo sok sveže
stisnjenih pomaranč in limone. Dodamo še preostanek sladkorja in začimbe – pri
nas imamo radi cimet in klinčke. Dobro zmešamo s paličnim mešalnikom.
S precej gosto marmelado (sama
sem jo celo redčila z vodo) napolnimo že prej segrete kozarčke za vlaganje in
dobro zapremo. Za boljši okus in za večjo obstojnost (klinčki delujejo antibakterijsko)
pred tem dodamo v vsak kozarček še cel klinček.
Prva dva recepta sta že
ponarodela, sestavila sem ju 'iz glave', zadnji pa je priredba recepta iz
nedeljske priloge Nedela OK.
Malo morje pa jih je seveda najti na world
wide web.Pa dober tek!
Komentarji
Objavite komentar