Oranžna sonca buč hokaido



Tako kot šipek jeseni drobno rdeče barva obronke travnikov in gošč, tako vrtove zadnja leta sončasto oranžno barvajo buče hokaido.
Zadnja leta so hokaido buče vse bolj razširjene in priljubljene. Odkar sem jih pred kakšnimi petnajstimi leti jedla prvič, tudi pri meni ostajajo obvezen del jesenskega jedilnika. Dolga leta smo jih doma jedli v obliki juhe ali omake za testenine, letos pa me je pritegnil zanimiv, a enostaven recept za marmelado iz teh oranžnih sonc.
Njihove odlike v kuhinji so prijeten sladkast okus, živo oranžna barva (ki se ohrani tudi pri kuhanju) in enostavnost priprave – bučo dobro operemo, razrežemo na manjše kose, odstranimo semena in skuhamo ali spečemo. Skratka, nič ne lupimo.
Objavljam tri recepte, ki barvajo našo kulinarično jesen.

Juha iz hokaido buč
·        buča (ali samo polovica, če smo v dvoje)
·        čebula
·        olje
·        sol
·        poljubne začimbe

Bučo narežemo na manjše koščke. Na olju prepražimo čebulo, nato dodamo bučo. Kmalu zalijemo z vodo in kuhamo kakšnih petnajst minut. Dodamo poljubne začimbe (rdečo papriko, koriander, zeleno …) in s paličnim mešalnikom zmešamo v gladko, a precej gosto juho.

Hokaido buče in testenine
·        buča (ali samo polovica, če smo v dvoje)
·        čebula
·        olje
·        sol
·        svež ali zamrznjen grah
·        lovorov list
·        česen
·        poljubne začimbe

Enako kot prej za juho prepražimo čebulo, dodamo bučo, kuhamo, zmešamo s paličnim mešalnikom. Nato dodamo lovorov list, grah in kuhljamo, dokler ni grah kuhan (naš je še zelen, ne rjav!). Tik pred koncem dodamo še strt česen in poljubne začimbe.
Prelijemo po testeninah ali pa kar testenine 'okopamo' v omaki. Na krožniku še vroče potresemo s poljubnim naribanim sirom.

Marmelada iz buč hokaido
·        buča ali dve (približno 1 kg)
·        300 g sladkorja
·        2 pomaranči
·        limona
·        koščki kandirane pomaranče
·        cimet
·        klinčki – mleti in celi

Bučo narežemo na koščke in potresemo s tretjino sladkorja. Na hladnem pustimo čez noč (lahko v hladilniku), naslednji dan pa bučo skuhamo do mehkega in ji dodamo sok sveže stisnjenih pomaranč in limone. Dodamo še preostanek sladkorja in začimbe – pri nas imamo radi cimet in klinčke. Dobro zmešamo s paličnim mešalnikom.
S precej gosto marmelado (sama sem jo celo redčila z vodo) napolnimo že prej segrete kozarčke za vlaganje in dobro zapremo. Za boljši okus in za večjo obstojnost (klinčki delujejo antibakterijsko) pred tem dodamo v vsak kozarček še cel klinček.

Prva dva recepta sta že ponarodela, sestavila sem ju 'iz glave', zadnji pa je priredba recepta iz nedeljske priloge Nedela OK.
Malo morje pa jih je seveda najti na world wide web.

Pa dober tek!

Komentarji

Priljubljene objave